Dijabetička angiopatija: uzroci, simptomi, stadiji bolesti, liječenje

Primarni simptomi vaskularne bolesti mogu se očitovati smanjenom temperaturom donjih ekstremiteta, slabim pulsom ili njegovom potpunom odsutnosti na nogama. U tom će slučaju koža biti suha, na mjestima se može primijetiti crvenilo ili cijanotička boja, može se primijetiti ishemična oteklina. Gubitak kose nastaje na oštećenoj koži..

Dijabetička angiopatija je bolest koja oštećuje žile donjih ekstremiteta i proizlazi iz dijabetesa.

Uzroci pojave

Uzroci ove bolesti leže u poremećajima koji se javljaju u metabolizmu. Ovi poremećaji su uzrokovani promjenama u krvnim žilama koje se javljaju kod dijabetesa.

Osim toga, uzroci pojave mogu ovisiti o nekim drugim faktorima, kao što su:

 • Kršenje metabolizma lipida i mukoproteina. Utječe na vaskularni sustav.
 • Težina i stupanj dijabetesa, trajanje bolesti.
 • Sekundarni dijabetes, kojem je prethodila ozljeda gušterače, pankreatitis, njegova potpuna ili djelomična amputacija, povećava vjerojatnost razvoja dijabetičke angiopatije nekoliko puta.
 • Nasljedna predispozicija.
 • Metabolički poremećaji.
 • Nasljedne endokrine patologije.

Simptomi bolesti

Ako razmotrimo prirodu oštećenja krvnih žila, tada možemo razlikovati:

 1. Mikroangiopatije. Promjene nastaju u kapilarima.
 2. Makroangiopatije. Promjene utječu na arterijski i venski sustav.

Simptomi dijabetičke angiopatije (što je to, sada je jasno) izravno ovise o tome koje su posude oštećene. Patologije mogu utjecati na bubrege, mrežnicu, kapilare srca, koronarne arterije, žile donjih ekstremiteta, žile mozga. Sljedeći simptomi su karakteristični za dijabetičku angiopatiju:

 • Bol praćena natečenima ili grčevima.
 • Trnci udova, osjećaj hladnoće, goosebumps.
 • Stanjivanje kože nogu. Nastaje zbog nedostatka hranjivih tvari i kisika.
 • Trofični čir i suppurations koji utječu na koštano i mišićno tkivo. Slične promjene se javljaju kod dijabetesa u završnoj fazi distrofije. Svaka manja ozljeda ili modrica može dovesti do stvaranja čira koji se ne liječi i često, kao rezultat smanjenog imuniteta, zarazi. U slučaju da dijabetes ima dekompenzirani oblik, moguć je razvoj gangrene stopala. Gangrena je vrlo ozbiljna bolest koja se može liječiti samo kirurškim putem..

Ako pacijent ima simptome dijabetičke angiopatije, onda to ukazuje da je počelo ozbiljno kršenje trofizma periosteuma i mekih tkiva. Zaustaviti bolest u njezinoj prvoj fazi i izbjeći ozbiljne patologije omogućit će pravovremeno započinjanje liječenja.

Anginopatija mrežnice

Angiopatija očiju jedna je od mogućih komplikacija koje se razvijaju kod dijabetesa. Liječnici razlikuju dva oblika takve bolesti - makroangiopatiju i mikroangiopatiju. Uz mikroangiopatiju male posude smještene u očima podliježu promjenama. Mikroangiopatija uzrokuje manje krvarenja i poremećaje protoka krvi. S makroangiopatijom zahvaćene su velike posude očiju. Ako bolest napreduje u teškom obliku, oslabljen je trofizam tkiva, smanjuje se oštrina vida, javlja se krvarenje.

Dijabetesna angiopatija nalazi se uglavnom kod starijih ljudi. Vrijedi posebno napomenuti da je u novije vrijeme ova bolest također počela pogađati ljude mlađe dobi. Ako zanemarite poštivanje preporuka liječnika i odbijete liječenje, tada se može razviti patologija očnih žila. Kao rezultat edema zidova kapilara dolazi do sužavanja lumena posude. Takva promjena može dovesti do kršenja trofičnih očiju. Optometrist tijekom pregleda može otkriti mrlje žućkaste boje na mjestu na kojem izlazi optički živac, mogu se primijetiti višestruka krvarenja. Sve to može utjecati na oštrinu vida..

simptomatologija

Simptomi koji prate vaskularnu patologiju kod dijabetesa uključuju:

 • Djelomični nestanak ili zamagljen vid.
 • Bljeskovi i treperenja svijetle mrlje pred očima.
 • Progresivna kratkovidnost.
 • Krvarenja u nosnoj šupljini.

Ako se pojavi dijabetička angiopatija oka, tada je potrebna hitna medicinska intervencija. Prije svega, usmjeren je na liječenje osnovne bolesti, odnosno dijabetes melitusa. Potpuno je nemoguće spriječiti takvu patologiju, međutim, prehranom i aktivnim načinom života, kao i slijeđenjem preporuka liječnika izbjeći ćete potpuni gubitak vida.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Liječenje treba biti pravovremeno. Glavni razlog ovog patološkog stanja je značajno kršenje metaboličkih procesa u tijelu. Povezana je s nedostatkom hormona inzulina. Bolest se očituje oštećenjem žila donjih ekstremiteta - od malih kapilara do velikih arterija. Na zidu unutar žile pojavljuju se izrastaji, slični plakovima kod ateroskleroze. To se objašnjava činjenicom da dijabetes stvara povoljne uvjete za nastanak povezanih bolesti. U ranim fazama svog razvoja angiopatija je slična obliterantnom endarteritisu, ali razlike još uvijek postoje. To uključuje:

 1. Polineuritis se očituje različitim intenzitetom. U tom se slučaju može primijetiti preosjetljivost i peckanje cijelog stopala ili njegovog malog dijela..
 2. Pulsiranje perifernih arterija je sačuvano, čak i ako postoji opterećen oblik, a trofični jezik i gangrena prstiju već su formirani.
 3. Angiopatija se može kombinirati s retinopatijom i nefropatijom..

Najčešće je poplitealna arterija sa svojim granama izložena bolesti. Za razliku od obliterirajuće ateroskleroze, s angiopatijom, moguć je razvoj gangrenousnog oštećenja.

Ako dijagnosticirate dijabetičku mikroangiopatiju donjih ekstremiteta u svojim ranim fazama, kada poremećaj cirkulacije tek započinje, tada je moguće izbjeći pojavu ozbiljnih komplikacija.

Faze

Tijek angiopatije, ovisno o stupnju oštećenja krvnih žila, obično je podijeljen u šest faza:

 1. U nultoj fazi, pacijent nema određene pritužbe, a samo detaljnim pregledom mogu se otkriti degenerativne promjene u žilama.
 2. Prvi stupanj karakterizira pojava blijedosti kože, moguće su ulcerozne rane na donjim ekstremitetima. Nema izražene boli.
 3. Drugi stadij karakteriziraju dublje ulcerativne lezije. Oni mogu utjecati na mišićni sloj do njegove čitave dubine i doći do kosti. Pacijent doživljava izraženu bol.
 4. U trećem stadiju razvija se nekroza tkiva duž ruba ulceracija. Smrti prate: ozbiljno crvenilo, oticanje, gnojni apscesi, flegmona, upala koštanog tkiva.
 5. Prsti i stopala su nekrotični..
 6. Peta faza. Nekrotična lezija prekriva cijelo stopalo. Amputacijska kirurgija je indicirana kao učinkovita metoda liječenja..

Gore smo ispitali patogenezu dijabetičke angiopatije. A sada prijeđimo na dijagnozu.

Dijagnoza

Ne zapostavljajte studije koje je propisao liječnik, jer trofične lezije mrežnice, bubrega, srca i drugih organa mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nisu važni samo testovi krvi i urina, već i test funkcionalnosti organa koji su najviše pogođeni dijabetičkom angiopatijom.

Da biste potvrdili dijagnozu, morat ćete proći sljedeće testove:

 • Krvni test na preostali dušik. Prekoračenje normalne razine od 14-28 mmol / litra ukazuje na kršenje u radu mokraćnog sustava. Najinformativniji su pokazatelji uree, kreatinina. Ako prelaze normu, tada možemo razgovarati o problemima s bubrezima.
 • Analiza mokraće za protein, glukozu, ketonska tijela, mikroglobulin. Postupno povećanje ovih stopa ukazuje na progresivno bubrežno oboljenje..
 • Analiza za određivanje spektra lipida u krvi. Razina kolesterola i lipoproteina u dijabetičkoj angiopatiji donjih ekstremiteta (gore navedeni simptomi) značajno se povećava.

Instrumentalne metode istraživanja

Ako razmotrimo instrumentalne studije, tada su najučinkovitije za dijagnozu:

 • Provođenje opsežnog pregleda kod oftalmologa.
 • Elektrokardiografija, koronarna angiografija, ehokardiografija.
 • Arteriografija i dopleplerografija nogu.
 • Ultrazvuk bubrega.

Liječenje bolesti

Kada se dijagnosticira dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta, liječenje treba biti odmah. Prije svega, naznačena je terapija osnovne bolesti, tj. Dijabetes melitusa. Ako je pacijentovo stanje previše zanemareno, tada je poželjnije liječiti simptome i komplikacije. Na primjer, retinopatija se liječi fotokoagulacijom: posude za širenje kauteriziraju se bodljivo. Ovaj postupak omogućuje produljenje života pacijenta za oko 10-15 godina. Uz to, koristi se liječenje lijekovima: parabulbarna primjena kortikosteroida, intravitrealno davanje lijekova koji inhibiraju vaskularno grananje.

Ako se opazi ozbiljno oštećenje bubrega, tada se pacijentu propisuje hemodijaliza.

Ako se komplikacije nisu mogle izbjeći i nastala je gangrena, tada se pacijentu prikazuje kirurška intervencija - amputacija pogođenog režnja.

Uz angiopatiju donjih ekstremiteta kod dijabetes melitusa, liječenje u osnovi uključuje normalizaciju razine šećera u krvi. U patologiji drugog stupnja indicirani su lijekovi koji normaliziraju protok krvi, jača krvne žile, poboljšava trofiju tkiva.

Treba imati na umu da se lijekovi koji snižavaju razinu šećera moraju uzimati uz stalno praćenje glukoze i jetrenih enzima. Važno u liječenju je prehrana. Režim i pravilna prehrana pomoći će u održavanju normalne razine šećera u krvi.

Tri ključna područja sanacije vaskularnih patologija, ako postoje odstupanja u metabolizmu:

 1. Kontrola razine kontra-hormonskih hormona, auto-alergena. Potrebno da se spriječi njihova prekomjerna proizvodnja.
 2. Oporavak i normalizacija metabolizma.
 3. Terapija lijekovima za obnavljanje neurovaskularne regulacije, jačanje zidova krvnih žila, normalizacija zgrušavanja krvi.

Na taj se način treba isplanirati terapija dijabetičke angiopatije ekstremiteta (donjih udova).

Lijekovi

Glavna uloga u normalizaciji metabolizma daje se lijekovima koji smanjuju glukozu u krvi. Takvi lijekovi uključuju sredstva koja sadrže inzulin s produljenim djelovanjem i lijekove za oralnu primjenu. Paralelno s njima preporučuje se unos vitamina skupina B i P. Podržavaju rad jetre, normaliziraju metaboličke procese, jačaju krvne žile, poboljšavaju protok krvi.

Anabolički steroidi koji normaliziraju metabolizam proteina i inhibiraju aktivnost glukortikoida također pokazuju dobar rezultat. Sljedeća kategorija korištenih lijekova uključuje sredstva koja poboljšavaju propusnost stijenki krvnih žila, poboljšavaju resorpciju nastalih krvarenja.

fizioterapija

Uz liječenje lijekovima koristi se fizioterapija, na primjer elektroforeza s otopinom novokaina ili heparina, vježbanje i masaža.

Trofični ulkusi se liječe topički antiseptičkim oblogama, Vishnevskyjevom mašću, inzulinom. Također je indicirano intravensko davanje lijekova koji zamjenjuju krv. Ponekad je moguće izvesti plastičnu operaciju na arterijama, što vam omogućuje da vratite protok krvi.

Zaključak

Ako se suha gangrena pojavi kao komplikacija, tada liječnici poduzimaju moguće radnje kako bi spriječili da postane vlažna. Ako se to nije moglo izbjeći, nekroza se širi, a pacijent osjeća jaku bol, tada se donosi odluka o amputiranju udova malo većoj od lezije.

Naravno, u okviru jednog članka nemoguće je detaljno reći što uključuje liječenje dijabetičke angiopatije. Ipak, nadamo se da smo uspjeli prenijeti čitateljima opće podatke o liječenju ove bolesti.

Dijabetička angiopatija - što je to

Dijabetes melitus je bolest koja dovodi do razvoja različitih komplikacija. Jedna od najozbiljnijih je dijabetička angiopatija. To je naziv procesa generaliziranog oštećenja krvožilnog sustava u čitavom tijelu pacijenta. Promjene se tiču ​​kršenja anatomske cjelovitosti vaskularnog zida, što dovodi do ozbiljnih i nepovratnih promjena u mnogim organima. Sličan poremećaj razvija se bez obzira na vrstu dijabetesa..

Vrste i simptomi angiopatije

Dijabetička angiopatija može imati različite simptome. Sve ovisi o kalibru oštećenih žila i lokalizaciji. U kliničkoj praksi obično se dijele mikroangiopatija, s kršenjem malih žila i makroangiopatija. Potonji se očituje u kršenjima srca i patologiji donjih ekstremiteta.

Kao rezultat oštećenja zida malih posuda u takvih bolesnika razvija se:

 • retinopatija, koja se opaža u 5% slučajeva i završava potpunim gubitkom vida;
 • nefropatija koja dovodi do invaliditeta;
 • encefalopatija, opažena u 80% bolesnika koji pate od dijabetesa.

Mehanizam razvoja

Angiopatija kod dijabetesa ima određeni mehanizam razvoja. Hiperglikemija, koja se promatra s ovom bolešću, dovodi do činjenice da glukoza počinje prodirati u stijenke krvnih žila. Proizvodi njegovog metabolizma nakupljaju se na unutarnjoj ljusci (endotel) i povlače molekule vode na sebe. To dovodi do povećane propusnosti i oteklina..

Disfunkcija endotela, koja proizvodi antikoagulanse, rezultira pojačanom trombozom. Pored toga, poremećena je regulacija lumena žila, za što je odgovorna i njihova unutarnja ljuska. Veze su sužene, protok krvi usporava.

U tom slučaju u prvom redu pate male kapilare, a ishemija organa koje njeguju dovodi do razvoja atrofičnih promjena. S nedostatkom kisika aktiviraju se fibroblasti, razvija se vaskularna skleroza.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Jedna od manifestacija ovog patološkog stanja je dijabetička angiopatija donjih udova, čiji su simptomi sljedeći:

 1. Grčevi i bolovi u nogama, povremena klaudicacija.
 2. Osjećajno oštećenje u obliku ukočenosti, puzanja.
 3. Snizite lokalnu temperaturu.
 4. Atrofija kože nogu.
 5. Razvoj trofičnih ulkusa.
 6. Nedostatak pulsa u arterijama stopala.
 7. Razvoj ishemijskog edema.

Kršenja osjetljivosti i hlađenja ekstremiteta najčešće se primjećuju u distalnim predjelima - stopalu ili potkoljenici. Promjena inervacije povezana je s smanjenjem cirkulacije krvi, oštećenje perifernih živaca dovodi do raznih neugodnih senzacija. Primjećuje se kršenje cirkulacije u obliku oštrog hlađenja stopala. A ovaj simptom je gori u hladnoj sezoni..

Angiopatija donjih ekstremiteta kod dijabetesa popraćena je povremenom klaudikacijom, koja se javlja zbog nedostatka prehrane u mišićima. U ovom slučaju, pacijent je prisiljen na zaustavljanje zbog oštre prolazne boli u mišićima tele.

Često mokrenje, karakteristično za hiperglikemiju i izlučivanje kalcijevih soli, pogoršava simptome, a grčevi se primjećuju ne samo pri hodanju, već i u mirovanju. Posebno se često ovaj fenomen promatra noću.

Koža na zahvaćenom području postaje blijeda ili plavkasta, hladna na dodir. Kosa počinje ispadati, a nokti se zadebljavaju i podliježu deformaciji. Udovi postaju tanji kao rezultat atrofije mišića i potkožnog tkiva.

Trofični čir

Dijabetička angiopatija žila donjih ekstremiteta dovodi do stvaranja trofičnih ulkusa. To se često opaža kod pojedinaca s dugotrajnom trenutnom dekompenziranom bolešću, i ukazuje na završnu fazu razvoja vaskularne patologije s obliteracijom. Dolazi do smanjenja lokalnog imuniteta, a najmanje oštećenje kože rezultira ulceracijom, a dodavanje infekcije dovodi do razvoja gangrene.

Dijabetičko stopalo

Napredovanje takvog patološkog procesa kao što je dijabetička angiopatija donjih udova, čije je liječenje vrlo teško, dovodi do razvoja dijabetičkog stopala. To je naziv kompleksa poremećaja u mekim tkivima i koštanim strukturama kod dijabetesa.

Za takvo stanje karakteristično je stvaranje dubokih ulkusa koji dosežu tetive i kosti. Osim toga, zglobno tkivo prolazi kroz promjenu, s nastankom dijabetičke osteoartropatije. U ovom se slučaju često događaju dislokacije i prijelomi u kostima stopala..

Liječenje angiopatije kod dijabetesa

Dijabetesna angiopatija rezultat je produljene hiperglikemije, pa je sprečavanje njezina razvoja lakše nego započinjanje liječenja. Za to je neophodno stalno nadzirati šećer u krvi koristeći dnevnik pomoću glukometra. Uz najmanje pogoršanje stanja, morate odmah otići endokrinologu i pregledati liječenje. Potpuno je neprihvatljivo zanemariti nečiju bolest, takav će stav vrlo vjerojatno rezultirati invalidnošću ili smrću..

Osim toga, trebali biste prestati pušiti, uzimati lijekove za sprečavanje razvoja ateroskleroze, kontrolirati tjelesnu težinu i krvni tlak.

Ako su se već razvili prvi znakovi takvog stanja kao što je angiopatija donjeg ekstremiteta s dijabetesom, tada liječenje treba usmjeriti na jasno određivanje količine inzulina za postizanje ciljeva šećera u krvi, uzimanje lijekova koji optimiziraju njegova reološka svojstva, lijekova koji uklanjaju veliku vjerojatnost tromboze.

Liječenje angiopatije kod dijabetes melitusa uključuje fizioterapeutske postupke. U nekim slučajevima pacijentu se preporučuje plazmafereza.

U ozbiljnom stanju koriste se kirurške tehnike. Sastoje se od vaskularne operacije za obnavljanje normalne opskrbe krvlju..

Dijabetička angiopatija

Opće informacije

Dijabetička angiopatija (apr. DAP) očituje se u obliku kršenja hemostaze i generaliziranog oštećenja krvnih žila, koje nastaju zbog dijabetesa melitusa i njegova je komplikacija. Ako su velike glavne žile uključene u patogenezu, tada govore o makroangiopatiji, dok u slučaju kršenja stijenki kapilarne mreže - malih žila patologije, uobičajeno je nazvati mikroangiopatije. Danas više od 5% svjetske populacije pati od dijabetesa, komplikacije i generalizirane lezije kardiovaskularnog sustava dovode do invaliditeta zbog razvoja sljepoće, amputacije udova i čak dovode do "iznenadne smrti", najčešće uzrokovane akutnom koronarnom insuficijencijom ili infarktom miokarda..

ICD-10 kôd za dijabetičku angiopatiju je „I79.2. Dijabetička periferna angiopatija ", dijabetička retinopatija -" H36.0 ".

patogeneza

Patogeneza se obično temelji na pogrešnom ili neučinkovitom liječenju hiperglikemije uzrokovane šećernom bolešću. U tom slučaju pacijenti razvijaju promjene i teške metaboličke poremećaje ne samo ugljikohidrata, već i bjelančevina i masti, tijekom dana postoje oštre promjene razine glukoze - razlika može biti i veća od 6 mmol / l. To sve dovodi do pogoršanja opskrbe tjelesnih tkiva kisikom i hranjivim tvarima, sudjeluje u vaskularnoj patogenezi i stanicama, dolazi do glikozilacije lipoproteina vaskularne stijenke, taloženja kolesterola, triglicerida, sorbitola, što dovodi do zadebljanja membrana, a glikozilacija proteina povećava imunogenost vaskularne stijenke. Dakle, napredovanje aterosklerotskih procesa sužava krvne žile i remeti protok krvi u kapilarnoj mreži. Uz to se povećava propusnost krvno-mrežničke barijere i razvija se upalni proces kao odgovor na krajnje produkte duboke glikacije. Štetni učinci pojačani su hormonskim neravnotežama - povećano lučenje fluktuacija u krvotoku somatotropnih i adrenokortikotropnih hormona, kortizola, aldosterona i kateholamina.

Proces razvoja angiopatije kod dijabetesa smatra se nedovoljno proučenim, ali utvrđeno je da obično započinje vazodilatacijom i povećanim protokom krvi, što rezultira oštećenjem endotelnog sloja i blokiranjem kapilara. Degenerativni i deorganizacijski procesi, povećana propusnost vaskularne stijenke, oslabljena reaktivnost autoregulacijske funkcije uzrokuju kršenje zaštitnih barijera i dovode do stvaranja mikroaneurizmi, arteriovenskih šantova i uzrokuje neovaskularizaciju. Lezije vaskularne stijenke i poremećaji mikrocirkulacije u konačnici se izražavaju kao krvarenja.

Klasifikacija

Ovisno o ciljanim organima, kliničkim i morfološkim razlikama, razlikuju se sljedeće vrste angiopatije:

 • vratna vaskularna makroangiopatija;
 • mikro- i makroangiopatija žila donjih ekstremiteta;
 • mikroangiopatija želuca i dvanaesnika;
 • cerebrovaskularna angiopatija;
 • kronična koronarna bolest srca;
 • dijabetička angionefropatija;
 • dijabetička angioretinopatija.

makroangiopatije

Makroangiopatija vratnih žila izražava se kao obliteracijska ateroskleroza sustava karotidnih arterija. Takva makroangiopatija uzrokuje određene dijagnostičke poteškoće, jer je asimptomatska u primarnim fazama. Jasna manifestacija može biti moždani udar, koji obično prethodi slučajevima prolaznog ishemijskog napada..

Rezultati angiografske studije za stenozu unutarnjih i vanjskih karotidnih arterija

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Tipično su u patogenezi uključene velike glavne, a ponekad i male žile donjih ekstremiteta - femoralne, tibijalne, poplitealne i arterije stopala. Kod njih dolazi do ubrzanog napredovanja obligacijskih aterosklerotskih procesa kao posljedica složenih metaboličkih poremećaja. Najčešće se događa dvostrana multipla lokalizacija patogeneze koja teče bez specifičnih znakova. Postoje četiri stupnja ishemije:

 • pretklinička;
 • funkcionalna, izražena kao isprekidano klaudiranje;
 • organski, izazivajući bol u mirovanju i noću;
 • ulcerozni nekrotični, uzrokujući trofičke poremećaje i izravno gangrenu.

Hipoksija i, kao posljedica, nekroza tkiva i atrofija mišića donjeg terminala tijekom dijabetičke angiopatije uzrokovane su morfološkim promjenama mikrovaskulacije - zadebljanjem bazalnih membrana, endotelnom proliferacijom i taloženjem glikoproteina u stijenkama kapilara, kao i razvojem Menckebergove medijske patologije, koja je karakteristična kao kalcinoza medija, koja je karakteristična kao kalcinoza medija, koja je karakteristična kao kalcinoza medija, ultrazvučna slika.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Na pozadini DAP-a, pacijenti također mogu razviti polineuropatiju, osteoartpatiju i sindrom dijabetičkog stopala (SDS). Pacijenti imaju čitav sustav anatomskih i funkcionalnih promjena u vaskularnom krevetu, kršenje autonomne i somatske inervacije, deformacije kostiju stopala, pa čak i potkoljenice. Trofični i gnojno-nekrotični procesi s vremenom prelaze u gangrenu stopala, prstiju, potkoljenice i mogu zahtijevati amputaciju ili rezanje nekrotičnog tkiva.

Cerebralna angiopatija

Dijabetičke makroangiopatije mozga uzrokuju apopleksiju ili ishemijske poremećaje cerebralne cirkulacije, kao i kroničnu cerebrovaskularnu insuficijenciju. Glavne manifestacije su distonija, privremeni reverzibilni grčevi i pareza krvnih žila.

Klinička slika najčešće je uzrokovana izraženom proliferacijom i hiperplazijom intimnog vezivnog tkiva (zadebljanjem arterijskog zida), distrofičnim promjenama i stanjivanjem mišićne membrane, naslagama kolesterola, kalcijevih soli i stvaranjem plakova na stijenkama krvnih žila.

mikroangopatije

Trombotska mikroangiopatija dovodi do sužavanja lumena arteriola i stvaranja više ishemijskih lezija. Manifestacije mikroangiopatije mogu biti akutne (moždani) i kronične, najčešće su uzrokovane difuznim ili žarišnim organskim promjenama vaskularnog porijekla. Cerebralna mikroangiopatija mozga uzrokuje kroničnu cerebrovaskularnu insuficijenciju.

Mikroangiopatija mozga - što je to? Nažalost, utvrđeno je da je bolest komplikacija dijabetesa, za koju je karakteristično brzo napredovanje ateroskleroze i oslabljena mikrocirkulacija, što je gotovo asimptomatsko. Prvi alarmantni pozivi mogu biti vrtoglavica, letargija, oslabljeno pamćenje i pažnja, ali najčešće se patologija otkriva u kasnim fazama, kada su procesi već nepovratni.

Microangionephropathy

Druga vrsta mikroangiopatije je dijabetička angionefropatija, koja narušava strukturu stijenki krvnih kapilara glomerula nefrona i nefroangiosklerozu, što uzrokuje usporavanje glomerularne filtracije, narušenu koncentraciju i filtracijsku funkciju bubrega. U procesu dijabetičke glomeruloskleroze nodularne, difuzne ili eksudativne bolesti, uzrokovane kršenjem metabolizma ugljikohidrata i lipida u tkivima bubrega, uključuju se sve arterije i arteriole glomerula, pa čak i tubula bubrega..

Ova vrsta mikroangiopatije javlja se kod 75% bolesnika s dijabetesom. Osim toga, može se kombinirati s razvojem pijelonefritisa, nekrotizirajućeg bubrežnog papillitisa i nekronefroze.

Dijabetička angioretinopatija

Angioretinopatija se također odnosi na mikroangiopatije, jer je mreža mrežnica mrežnice uključena u patogenezu. Javlja se kod 9 od 10 dijabetičara i uzrokuje teške poremećaje kao rubeozni glaukom, edem i odvajanje mrežnice, krvarenja mrežnice, što značajno smanjuje vid i dovodi do sljepoće.

Ovisno o razvoju vaskularnih lezija (lipohijalinska arterioskleroza, ekspanzija i deformacija, dilatacija, povećana propusnost, lokalna blokada kapilara) i komplikacija postoje:

 • neproliferativni (poremećaji uzrokuju razvoj mikroaneurizmi i krvarenja);
 • predproliferativni (otkrivaju se venske nepravilnosti);
 • proliferativni (osim preretinalnih krvarenja, opaža se neovaskularizacija optičkog diska i različitih dijelova očne jabučice, kao i rast vlaknastog tkiva).

uzroci

Patogeneza dijabetičke angiopatije prilično je složena te su znanstvenici iznijeli nekoliko teorija o porazu malih i velikih žila kod dijabetes melitusa. Etiologija se može temeljiti na:

 • metabolički poremećaj;
 • hemodinamičke promjene;
 • imunološki čimbenici;
 • genetska predispozicija.

U riziku od razvoja angiopatije obično su osobe:

 • muški;
 • s opterećenom nasljednom hipertenzijom;
 • debeo
 • s iskustvom dijabetesa preko 5 godina;
 • manifestacija dijabetesa dogodila se prije 20. godine života;
 • pati od retinopatije ili hiperlipidemije;
 • pušači.

simptomi

Unatoč činjenici da pacijenti najčešće obraćaju pažnju na simptome uzrokovane dijabetes melitusom - poliuriju, žeđ, pruritus, hiperkeratozu itd., Angiopatija koja se razvija na pozadini može izazvati:

 • oteklina;
 • arterijska hipertenzija;
 • ulcerozne nekrotične lezije na nogama;
 • poremećaji osjetljivosti;
 • sindrom boli;
 • grčevi u želucu
 • umor i bol u nogama pri hodanju;
 • hladni i cijanotični udovi, njihova smanjena osjetljivost;
 • loše zarastanje rana, prisutnost trofičnih čira i degenerativnih promjena na koži;
 • disfunkcija ili kronično zatajenje bubrega;
 • slabljenje vida i eventualno sljepoća.

Ispitivanja i dijagnostika

Asimptomatski tijek karakterističan je za dijabetičku mikroangiopatiju, što dovodi do odgođene dijagnoze, stoga sve osobe koje pate od dijabetesa podvrgavaju se jednom godišnjem pregledu, uključujući:

 • serološke studije (KLA, koncentracija glukoze, kreatinina, uree, kolesterola, lipoproteina, gliciranog hemoglobina itd.);
 • detaljni testovi urina za procjenu albuminurije, brzine glomerularne filtracije;
 • mjerenje krvnog tlaka na različitim razinama udova;
 • oftalmološki pregled;
 • računalna video kapilaroskopija i kontrastna angiografija s različitim modifikacijama - RCAH, CTA ili MPA.

Liječenje dijabetičke angiopatije

U liječenju dijabetičke angiopatije važnu ulogu igra odabir odgovarajućeg režima doziranja i primjena inzulina s lijekovima za snižavanje šećera, kao i:

 • normalizacija arterijskog krvnog tlaka;
 • nastavak glavnog protoka krvi;
 • dijetalna terapija za obnovu metabolizma lipida;
 • imenovanje sredstava protiv trombocita (najčešće se preporučuje uzimanje acetilsalicilne kiseline duže vrijeme) i angioprojektora, na primjer: Anginin (prodektin), Ditsinon, doksiuma, a također i takvi vitaminski kompleksi koji tijelu pružaju svakodnevni unos normevitamina C, P, E, grupe B (imajte na umu tečajeve 1 mjeseci najmanje 3-4 puta godišnje).

Liječenje dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta

Za poboljšanje propusnosti žila donjih ekstremiteta od velike je važnosti uklanjanje glavnih čimbenika rizika za aterosklerozu - hiperlipidemiju, hiperglikemiju, prekomjernu težinu i pušenje. To daje preventivni i terapeutski učinak u bilo kojoj fazi dijabetičke makroangiopatije..

Pacijentima čak i s asimptomatskom aterosklerozom arterija udova propisuju se lijekovi za snižavanje lipida, antihipertenzivi i hipoglikemije, stroga dijeta, vježbanje u šetnji i terapija vježbanjem. Učinkoviti su i lijekovi protiv trombocita i vazoaktivni lijekovi, njihova uporaba nekoliko puta povećava udaljenost hoda bez simptoma boli.

Liječenje moždane mikroangiopatije

Liječenje moždane mikroangiopatije najčešće se provodi nootropicima i antiagregacijskim lijekovima. Statini se mogu također propisati kao sredstvo za usporavanje tijeka mikroangiopatije i smanjenje rizika od moždanog udara..

Međutim, prevencija i liječenje moždanih komplikacija zahtijevaju promjene načina života i prehrambenih navika - borba protiv pušenja, pretilosti, tjelesne neaktivnosti, ograničavanje konzumacije alkohola, soli i životinjskih masti.

Dijabetička angiopatija: uzroci, simptomi, liječenje

Glavni razlog nastanka bilo kakvih komplikacija dijabetesa je štetan učinak glukoze na tkiva tijela, posebno živčana vlakna i vaskularne zidove. Oštećenje vaskularne mreže, dijabetička angiopatija, određuje se kod 90% dijabetičara 15 godina nakon početka bolesti.

U teškim fazama slučaj završava invalidnošću zbog amputacija, gubitka organa, sljepoće. Nažalost, čak i najbolji liječnici mogu samo malo usporiti napredovanje angiopatije. Samo sam pacijent može spriječiti komplikacije dijabetesa. Za to će biti potrebna željezna volja i razumijevanje procesa koji se događaju u tijelu dijabetičara.

Što je suština angiopatije

Angiopatija je starogrčko ime, doslovno se prevodi kao "vaskularna patnja". Pate od pretjerano slatke krvi koja teče kroz njih. Razmotrimo detaljnije mehanizam razvoja poremećaja kod dijabetičke angiopatije.

Unutarnji zid posuda u izravnom je kontaktu s krvlju. Predstavlja endotelne stanice koje pokrivaju cijelu površinu u jednom sloju. Endotel sadrži upalne posrednike i proteine ​​koji potiču ili inhibiraju koagulaciju krvi. Djeluje i kao barijera - propušta vodu, molekule manje od 3 nm, selektivno druge tvari. Taj postupak osigurava protok vode i prehranu u tkiva, čisti ih metaboličke produkte.

Kod angiopatije najviše pati patnja endotela, njegove funkcije su oslabljene. Ako dijabetes ne držimo pod kontrolom, povišena razina glukoze počinje uništavati vaskularne stanice. Između endotelnih proteina i šećera u krvi nastaju posebne kemijske reakcije - glikacija. Proizvodi metabolizma glukoze postupno se akumuliraju u zidovima krvnih žila, zadebljaju se, nabubre, prestaju raditi kao barijera. Zbog poremećaja procesa koagulacije počinje se formirati krvni ugrušak, što rezultira - promjer žila se smanjuje i kretanje krvi usporava u njima, srce mora raditi s povećanim opterećenjem, krvni tlak raste.

Najmanja su žila oštećena, poremećaj cirkulacije u njima dovodi do prestanka kisika i prehrane u tjelesnom tkivu. Ako na područjima s ozbiljnom angiopatijom na vrijeme ne dođe do zamjene uništenih kapilara novim, ta tkiva atrofiraju. Nedostatak kisika sprječava rast novih krvnih žila i ubrzava rast oštećenog vezivnog tkiva.

Ti su procesi posebno opasni u bubrezima i očima, njihovo je djelovanje narušeno do potpunog gubitka njihovih funkcija.

Dijabetičku angiopatiju velikih žila često prate aterosklerotski procesi. Zbog poremećenog metabolizma masnoća, kolesterolni plakovi se talože po zidovima, lumen žila se sužava.

Čimbenici razvoja bolesti

Angiopatija se razvija kod bolesnika s dijabetesom tipa 1 i tipa samo ako je šećer u krvi duže vrijeme povišen. Što je dulje glikemija i viša je razina šećera, brže započinju promjene u žilama. Ostali čimbenici mogu samo pogoršati tijek bolesti, ali ne i uzrokovati.

Čimbenici razvoja angiopatijeMehanizam utjecaja na bolest
Trajanje dijabetesaVjerojatnost angiopatije povećava se s iskustvom dijabetesa, jer se s vremenom nakupljaju promjene u žilama..
DobŠto je stariji pacijent, to je veći rizik od razvoja bolesti velikih posuda. Mladi dijabetičari češće pate od poremećaja mikrocirkulacije u organima.
Vaskularna patologijaIstodobne vaskularne bolesti povećavaju ozbiljnost angiopatije i doprinose njegovom brzom razvoju.
Prisutnost inzulinske rezistencijePovišena razina inzulina u krvi ubrzava stvaranje plakova na zidovima krvnih žila.
Kratko vrijeme koagulacijePovećava vjerojatnost uginuća krvnih ugrušaka i kapilarnih mreža..
Višak kilogramaSrce se istroši, razina kolesterola i triglicerida u krvi raste, žile se brže sužavaju, kapilare udaljene od srca gori su krvlju.
Visoki krvni tlakPojačava uništavanje stijenki krvnih žila.
PušenjeOn ometa rad antioksidanata, smanjuje razinu kisika u krvi, povećava rizik od ateroskleroze.
Stand-up rad, odmor u krevetu.I nedostatak vježbe i pretjerani umor nogu ubrzavaju razvoj angiopatije u donjim ekstremitetima.

Koji su organi pogođeni dijabetesom

Ovisno o tome koje žile najviše pate od utjecaja šećera kod nekompenziranog dijabetesa, angiopatija se dijeli na vrste:

 1. Dijabetička nefropatija - je poraz kapilara u glomerulima bubrega. Ova su plovila među prvima koja pate jer djeluju pod stalnim opterećenjem i prolaze ogromnu količinu krvi kroz sebe. Kao rezultat razvoja angiopatije dolazi do zatajenja bubrega: filtracija krvi iz metaboličkih proizvoda se pogoršava, tijelo se ne oslobađa u potpunosti toksina, mokraća se izlučuje u malom volumenu, u cijelom tijelu nastaju edemi, stežući se organi. Opasnost od bolesti leži u nedostatku simptoma u početnim fazama i potpunom gubitku funkcije bubrega u konačnoj. Šifra bolesti prema klasifikaciji ICD-10 - 3.
 2. Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta - najčešće se razvija kao rezultat utjecaja dijabetesa na malim žilama. Poremećaji cirkulacije koji vode do trofičnih ulkusa i gangrene mogu se razviti čak i uz manje poremećaje u glavnim arterijama. Ispada paradoksalna situacija: u nogama ima krvi, a tkiva gladuju, budući da je kapilarna mreža uništena i nema vremena za oporavak zbog stalno visokog šećera u krvi. Angiopatija gornjih ekstremiteta dijagnosticira se u izoliranim slučajevima, jer nečije ruke rade s manje opterećenja i nalaze se bliže srcu, stoga su žile u njima manje oštećene i brže se oporavljaju. ICD-10 kôd - 10.5, 11.5.
 3. Dijabetička retinopatija - dovodi do oštećenja žila mrežnice. Poput nefropatije, ona nema simptoma sve do ozbiljnih stadija bolesti, koji zahtijevaju liječenje skupim lijekovima i laserskim operacijama na mrežnici. Rezultat vaskularne destrukcije mrežnice je zamagljen vid zbog edema, sive mrlje ispred očiju zbog krvarenja, odvajanje mrežnice, praćeno sljepoćom zbog ožiljaka na mjestu oštećenja. Inicijalna angiopatija, koju je moguće otkriti samo u ordinaciji oftalmologa, liječi se samostalno dugoročnom kompenzacijom dijabetesa. Šifra H0.
 4. Dijabetička angiopatija krvnih žila srca - dovodi do angine pektoris (šifra I20) i glavni je uzrok smrti od komplikacija šećerne bolesti. Ateroskleroza koronarnih arterija uzrokuje gladovanje srčanog tkiva kisikom, na što ono reagira pritiskom, pritiskom na bol. Uništavanje kapilara i njihovo naknadno obrastanje vezivnim tkivom narušavaju rad srčanog mišića, javljaju se poremećaji ritma.
 5. Dijabetička encefalopatija je kršenje opskrbe krvi u mozgu, u početku se očituje glavoboljom i slabošću. Što je dulje hiperglikemija, to je mozak veći nedostatak kisika i više na njega utječu slobodni radikali.

Simptomi i znakovi angiopatije

Isprva je angiopatija asimptomatska. Iako je uništenje nekritično, tijelo uspijeva uzgajati nove posude koje će zamijeniti oštećenu. U prvom, pretkliničkom stadiju, metabolički poremećaji mogu se utvrditi samo povećanjem kolesterola u krvi i povećanjem vaskularnog tonusa.

Prvi simptomi dijabetičke angiopatije javljaju se u funkcionalnoj fazi, kada lezije postaju opsežne i nemaju vremena za oporavak. Liječenje započeto u ovom trenutku može preokrenuti proces i potpuno obnoviti funkcije vaskularne mreže.

Mogući znakovi:

 • bol u nogama nakon dugog opterećenja - zašto dijabetičari imaju bolove u nogama;
 • ukočenost i trnce u udovima;
 • grčevi u želucu
 • hladna koža na nogama;
 • bjelančevina u urinu nakon vježbanja ili stresa;
 • mrlje i osjećaj zamagljenog vida;
 • blaga analgetska glavobolja.

Dijabetička angiopatija krvnih žila

Dijabetes melitus jedna je od najčešćih bolesti endokrinog sustava. Šećerna bolest tipa 2, koja u većini slučajeva izaziva razne komplikacije, osobito je česta..

Prije se ova bolest očitovala kod starijih ljudi, ali u posljednje vrijeme dijabetes je stekao drugačiji trend - može utjecati na ljude mlađe od 40 godina.

S dijabetesom melitusa tipa 2 mnogo je teže primijeniti terapiju jer se inzulin u gušterači još uvijek sintetizira. Zbog toga se često javlja komplikacija poput dijabetičke angiopatije..

Malo o bolesti

Kod dijabetičara velike količine glukoze prolaze kroz arterije i žile. Produljeni tijek bolesti dovodi do deformacije zidova žila: na nekim mjestima oni se zadebljaju, a na drugim postaju tanji. Kao rezultat toga, opskrba krvlju je poremećena, a tkiva podliježu gladovanju kisikom.

Dijabetička angiopatija može utjecati na velike (makroangiopatija) ili male arterije (mikroangiopatija).

Simptomi dijabetičke angiopatije

Među kliničkim manifestacijama su: utrnulost, goosebumps u udovima, hlađenje u udovima. Ovo su prvi simptomi koji se pojavljuju zbog poremećene opskrbe krvlju i neuropatije. Ponekad se opaža hromost i prohladnost u krajnicima donje zone..

Zbog nedostatka kisika, grčevi i bol u stopalima nastaju čak i u mirovanju. Nadalje, promjene se događaju na koži udova: pojavljuje se blijeda boja, kosa ispada, nokti se lome i postaju gusti.

Među trofičnim poremećajima zapaža se: pad imuniteta, zbog čega se na koži pojavljuju pukotine i čirevi. Mogu se pojaviti čak i nakon običnih ogrebotina i ne donijeti bol. Ponekad te lezije prelaze u gangrenu..

Retina oka je također pogođena, ispred očiju je veo, muhe, iskre, mrlje i oštrina se gube. Na očima se pojavljuju mala krvarenja i oteklina. Takvi se simptomi pojavljuju u naprednoj fazi tijeka bolesti..

U teškim slučajevima bolesti koža donjih ekstremiteta je deformirana. Oštećeni su razni čirevi s gnojnim iscjedakom, zglobovima i kostima..

Zbog negativnih učinaka glukoze na bubrege nastaje dijabetička nefropatija. Krajnosti i koža oko očiju jako nabubri, krvni tlak raste. Također možete primijetiti da je pacijent postao letargičan i brzo se umorio, radna sposobnost se značajno smanjila. Ponekad postoji mučnina i učestalo povraćanje.

Grupa rizika

Na to kako se brzo očituju prvi znakovi angiopatije i pojavljuju se općenito, utječu ne samo stil života, već i neki „zbrinjavajući“ čimbenici. Na primjer, najčešće ova bolest pogađa ljude starije od 45 godina..

Također, faktori rizika uključuju sljedeće bolesti: endarteritis, hipertenzija, pretilost, preopterećenje donjih ekstremiteta, kongenitalne deformacije strukture vena.

Potrebno je obratiti pozornost na nasljedni faktor: ako je osoba imala rođake s takvom dijagnozom, tada je u riziku. Ali treba imati na umu da se dijabetička angiopatija neće očitovati samo zbog nasljednosti, jer je potreban još jedan provocirajući faktor (pušenje, alkoholizam, pretilost i sl.). Tada će tijek dijabetesa biti vrlo težak s nepovoljnom prognozom..

Uzroci i patogeneza bolesti

Dijabetička angiopatija javlja se samo iz jednog razloga - visoke razine glukoze. Patogeneza bolesti: nakon što glukoza uđe u endotel (unutarnja obloga posude), izmjena vode, fruktoze i sorbitola, koji se akumuliraju u njoj, poremećena je.

Nakon toga nastaje edem, a propusnost zidova žila uvelike se povećava. Dolaze do krvarenja i dolazi do poremećaja sinteze endotelnog opuštajućeg faktora, koji ublažava grčeve i regulira ton.

Klasifikacija

Dijabetička angiopatija razvrstava se uzimajući u obzir koji su organi i žile bili pogođeni. razlikovati:

mikroangopatije

Uz miroangiopatiju, mijenja se struktura stijenki žila i narušava se zgrušavanje krvi (njegova konzistencija postaje vrlo viskozna). Zbog toga se brzina kretanja krvi kroz žile značajno usporava. Rezultat su mikromromi koji su opasni za ljudsko tijelo..

U skladu s tim promjenama, nastaju takve komplikacije: oštećenje vida, promjene boje kože i njihova deformacija, oštećenje živčanog sustava. Bolest se razvija odozdo prema gore, prvo deformirajući donje udove (prenose veće opterećenje).

Takve se vrste mikroangiopatije mogu razlikovati s obzirom na stupanj distribucije i veličinu zahvaćenih žila.

Vrste mikroangiopatije

0 razina. Nema kliničkih manifestacija ili pritužbi pacijenta. Primjećuju se samo male promjene kapilara na koži..

1. stupanj. Udovi su stalno hladni i blijede boje. Na koži se pojavljuju čirevi koji ne uzrokuju bol ili nelagodu.

2. stupanj. Ulcerozni apscesi utječu na dublje slojeve epiderme i donose puno boli. Ponekad korodiraju kožu na tetive i kosti..

3. razina. Žarišta upale počinju truliti. Gnoj se oslobađa od čira i neki pogođeni dijelovi umiru.

4. razina. Pogođeno je tkivo koje se nalazi u blizini čira. Dalje, nekroza prelazi na prste i stopala.

5. razina. Na udu se razvija gangrena, koja se mora hitno ukloniti amputacijom. Ako se ud ne ukloni na vrijeme, gangrena će se početi razvijati u cijelom tijelu..

makroangiopatije

Makroangiopatija je mnogo češća od mikroangiopatije i značajno povećava rizik od smrtnosti. Prije svega, oštećene su posude donjih ekstremiteta, pate moždane i koronarne arterije.

Bolest ima nekoliko stadija:

1. faza. Povećani su umor, pospanost i ukočenost udova. Početni stadij karakterizira oštećena periferna cirkulacija.

2 faza. U ovoj fazi koža osobe se deformira. Postoji bol u nogama i hromost. Koža postaje blijeda, zglobovi su slomljeni.

3 pozornica. Razvoj gangrene nožnih prstiju, a zatim i cijelog stopala.

Kombinirane opcije. Kada se deformitet donjih ekstremiteta kombinira s oštećenjem drugih organa (retinopatija, nefropatija).

Dijagnoza i liječenje bolesti

Za dijagnosticiranje dijabetičke angiopatije koriste se sljedeće metode:

 • Kontrastna angiografija. Uz pomoć rendgenskog zračenja možete pregledati krvne žile, dijagnosticirati mnoge bolesti aorte i perifernih arterija.

Proces dijagnoze: pod lokalnom anestezijom probija se pacijentova bedrena arterija.

U posudu se ubacuje kondukter, a potom kateter do pupka. Zatim se dirigent uklanja. Radiotekirajuća tvar se uvodi u posudu kroz kateter i uzima se rendgenski snimak. Na područje uboda postavlja se zavoj.

 • Ultrazvučno dvostrano skeniranje. Ultrazvučna dijagnostička metoda koja ne zahtijeva invazivnu primjenu. Pomaže proučavanju protoka krvi u žilama i njihovom stanju. Dijagnostika se provodi u dva načina: normalnom i doplerskom. Normalno pomaže u procjeni stanja žila, a Doppler određuje karakteristike cirkulacije krvi. Ova dijagnostička metoda prilično je česta, jer pomaže proučavati anatomsku strukturu velikih žila i otkrivati ​​blokade u početnim fazama njihova formiranja..
 • Dopplerografija krvnih žila. Glavna prednost dupleksnog skeniranja arterija je dostupnost i odsutnost kontraindikacija. Ova dijagnostička metoda pomaže u određivanju poremećaja cirkulacije i izračunavanju njegove brzine. Ovom metodom se također daju podaci o stanju geometrije vaskularnog lumena, debljini zidova i aterosklerotskim plakovima.
 • Multispiralna tomografija. Daje podatke o stanju koronarnih arterija, plućne arterije i torakalne aorte. Pomaže dijagnosticiranju takvih stanja u ranim fazama: tromboembolija, disekcija aorte i akutni koronarni sindrom.

Također se koristi za dijagnozu metoda magnetske rezonancije, EKG, analiza urina i krvi.

Liječenje bolesti

Osnovno načelo liječenja dijabetičke angiopatije je normalizacija razine glukoze i korekcija njihovog metabolizma. Za to se koriste metode tradicionalne medicine, što pomaže ublažiti čireve i ukloniti bol, lijekove i kirurške metode..

Konzervativna terapija

Dijabetička angiopatija može se izliječiti samo složenom terapijom. Trebao bi biti usmjeren na smanjenje razine šećera u krvi (upotreba dijeta i pripravaka inzulina, na primjer, Dijabetes He, Siofor, Glucofage) i smanjenje kolesterola (u tu svrhu lijekovi koji razrjeđuju krv, poboljšavaju metabolizam i opskrbu krvlju, na primjer vitamin E, Ilomedin, Tivortin, Actovegin).

Također, kod dijabetičke angiopatije pomažu sljedeći lijekovi:

 1. Metformin. Snižava šećer u krvi zbog inhibicije glukogeneze u jetri. Ima mnogo kontraindikacija i nuspojava, ali prilično dobro utječe na kardiovaskularni sustav.
 2. Pentoksifilina. Ima antispazmodijski učinak, ubrzava protok krvi, opskrbljuje stanice tijela kisikom i dobro se apsorbira..
 3. Furosemid. Lijek s diuretikom. Djeluje brzo, ali ima mnogo kontraindikacija.

Važan dio liječenja dijabetičke angiopatije je briga za stopala. Potrebno je nositi samo udobne cipele koje neće stisnuti vaše stopalo, a time i usporiti cirkulaciju krvi. Kukuruz i pukotine treba odmah tretirati, a nokte vremenom rezati jer postaju vrlo lomljivi..

kirurgija

U teškim slučajevima bolesti ili s neučinkovitošću konzervativnog liječenja, specijalist može propisati kiruršku intervenciju. Kod angiopatije koriste se sljedeće vrste intervencije:

 1. Bypass operacija. Suženi dijelovi posude zamjenjuju se protezama iz pacijentovih vena.
 2. Endovaskularne intervencije. Pomoću pneumatskog balona prošireni su suženi dijelovi posude.
 3. Trombektomija. Patološka tkiva koja ometaju normalnu cirkulaciju uklanjaju se iz lumena arterija..
 4. Sympaectomy Resekcija živčanih čvorova odgovornih za arterijski spazam.
 5. Operacije sanacije. Gnojne šupljine uništavaju se otvaranjem i naknadnom drenažom.
 6. Amputacija. Ova vrsta kirurške intervencije rijetko se koristi, samo u slučajevima gangrene pete, prstiju ili stopala s potkoljenicom. Amputacija sprečava napredovanje gangrene i oštećenja drugih organa i sustava.

Preventivne mjere

Dijabetičku angiopatiju lakše je spriječiti nego izliječiti. Stoga stručnjaci preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes na vrijeme da prođu medicinski pregled.

Također je vrlo važno odustati od loših navika (pušenje, zloupotreba alkohola), redovito mjeriti glukozu glukometrom, umivati ​​noge i brinuti se za njihovu kožu, svakodnevno hodati na svježem zraku, mjeriti krvni tlak i pridržavati se prehrane koju propisuju liječnici.

Tradicionalna medicina u borbi protiv dijabetičke angiopatije

Kao što je spomenuto ranije, metode tradicionalne medicine učinkovite su samo u složenoj terapiji, u kombinaciji s lijekovima. Najefikasniji lijekovi za dijabetičku angiopatiju su:

 1. Tinktura i čajevi od kamilice i lipe. Može se kombinirati i s lišćem borovnice ili lila..
 2. Ljekovite kolekcije gloga, korijena divljači, lišća koprive. Inzistirajte sat vremena, nakon čega možete uzeti unutar pola čaše prije jela.
 3. Kupke za stopala od korijena zrna trave, jeruzalemske artičoke, djeteline i nevjere.
 4. Uljni komprese za liječenje i ublažavanje trofičnih ulkusa: dovedite biljno ulje do vrenja i dodajte malo borovog katrana i pčelinjeg voska. Nakon 15 minuta, kompres će biti spreman. Pričekajte da se ohladi i nanesite na čireve noću.
 5. Komprimira za zahvaćeno područje nogu listove nevena i pupoljke lipe.

Liječnik opće prakse, rehabilitolog A. Volkova.