Vijesti »Publikacije

SAŽETAK

Tim autora pod vodstvom voditelja odjela fizikalnih metoda liječenja FPKMR RUDN Lazarenko N.N. predstavlja moderne racionalne metode za uporabu polikromatskog polariziranog nekoherentnog zračenja iz uređaja Bioptron za najčešće bolesti u dermatokosmetologiji, kao i u kombinaciji s drugim metodama koje se koriste u kozmetologiji i estetskoj medicini.

Predložene metode primijenjene su na 240 pacijenata u dobi od 18 do 68 godina. Svi bolesnici bili su podijeljeni u 12 skupina: 6 glavnih (30 ljudi u skupini) i 6 kontrolnih (10 osoba) sljedećih bolesti:

Senilna atrofija kože - 40 ljudi.
Atrofične promjene na koži - 40 ljudi.
Seboreja masne kože - 40 ljudi.
Akne - 40 ljudi.
Panniculitis (celulitis) - 40 osoba.
Keloidni ožiljci - 40 ljudi.

Opća načela liječenja

Pacijenti glavnih skupina primali su fototerapiju uređajima Bioptron na pozadini njege kože u kući. Izloženost svjetlu Bioptron je proizveden s udaljenosti od 10-12 cm od područja izloženosti, okomito na površinu koja se tretira. Postupci su provedeni pomoću integriranog filtra zračenja (480-3400 nm) kojim su opremljeni svi uređaji Bioptron ili pomoću određenog filtra u boji (filtra u boji) iz kompleta za terapiju boja Bioptron. Vrijeme izlaganja po polju je 4 minute, ukupno vrijeme jednog postupka nije prelazilo 20 minuta. Ako su korišteni filtri u boji, vrijeme izlaganja po polju skraćeno je na 2 minute, a trajanje jednog postupka nije prelazilo 10 minuta. Tijek liječenja bio je 10-12 postupaka, dnevno ili svaki drugi dan..

Pacijenti u kontrolnim skupinama primali su samo njegu kože kod kuće i, ako je potrebno, liječenje lijekovima.

Rezultati liječenja

Senilna atrofija kože - pacijenti iz glavne skupine primali su fototerapiju plavom svjetlošću (2 min po polju) na pozadini kućne njege kože. Za bolesnike s težim stupnjem atrofije kože, propisano je dodatno purpurno svjetlo (1 min po polju) kako bi se pojačao učinak..

Tijek složenog liječenja kod pacijenata iz ove skupine značajno je smanjio dubinu bora, izgladio sitne bore, poboljšao boju kože, smanjio opuštenost kože na obrazima i pigmentaciju mrlja. Broj bora u prosjeku se smanjio za 20-22%. U ovom slučaju, indeks vlažnosti kože kod ovih bolesnika porastao je s početnih 42,3 ± 2,5% na 55,7 ± 2,1%.

U kontrolnoj skupini praktički nije bilo pozitivne dinamike stanja kože.

Atrofične promjene na koži - pacijenti glavne skupine primali su fototerapiju plavim svjetlom na području lica i dodatno fototerapiju zelenim svjetlom na stražnjem dijelu vrata (radi ispravljanja psihoemocionalnih poremećaja povezanih s menopauzalnim sindromom).

Kao rezultat toga, složeni učinak korištenja fototerapije u bolesnika glavne skupine ne samo da je doprinio obnovi kože, čineći je mlađom, već je značajno poboljšao njihovo opće stanje zahvaljujući postignutoj ravnoteži autonomne regulacije. U žena kontrolne skupine nije bilo značajne dinamike u procesu promatranja.

Seboreja masne kože - pacijenti glavne skupine primili su fototerapiju crvenim svjetlom u predjelu lica tijekom liječenja lijekovima.

Kao rezultat, pokazatelji mikrocirkulacije poboljšali su se u 90% bolesnika glavne skupine, došlo je do kliničkog poboljšanja, a remisija je trajala 6-7 mjeseci nakon liječenja. U bolesnika kontrolne skupine nije bilo značajnih promjena mikrocirkulacije i općeg kliničkog stanja..

Akne - pacijenti iz glavne skupine primali su fototerapiju crvenim svjetlom na područja osipa na pozadini liječenja lijekovima i njege kože u kući.

Na kraju složenog liječenja, 71% bolesnika iz ove skupine vratilo se u normalnu razinu izlučivanja sebuma, 42% na koži lica imalo je pojedinačne komedone bez upale, a 17% ima samo jedan svježi pustularni element. Ožiljci od bivših elemenata postali su svjetliji i manje uočljivi. U 88% bolesnika iz ove skupine, opći klinički i imunološki parametri krvi vratili su se u normalu. Nakon tečaja složenog liječenja, remisija kod pacijenata glavne skupine trajala je 4-5 mjeseci. U kontrolnoj skupini - samo 1 -1,5 mjeseci.

Promatrani su panniculitis (celulitis) - bolesnici s edematozno-vlaknastim oblikom panniculitisa u bedrima, stražnjici i trbuhu. Ozbiljnost simptoma "narančine kore" kod njih ocijenjena je kao 111 i IV stadij. Pacijenti glavne skupine primali su kombinirani tretman, uključujući fototerapiju žutim svjetlom, vibracijsku masažu, kao i višekanalnu električnu stimulaciju na pozadini kućne njege kože. Žene iz kontrolne skupine koristile su samo kremu protiv anticelulita.

Kao rezultat sveobuhvatnog liječenja, svi bolesnici glavne skupine primijetili su poboljšanje stanja, izraženo značajnim smanjenjem vanjskih manifestacija celulita, kao i smanjenjem tjelesne težine, koja se tijekom liječenja smanjila u prosjeku za 3,10 kg (3%). U isto vrijeme vrijednost tjelesne masne mase (LMW) smanjena je za 2,36 kg (7%), a mršava tjelesna masa (TMT) porasla je za 1,94 kg (3%). Oni. gubitak tjelesne težine u bolesnika glavne skupine uglavnom je bio posljedica smanjenja tjelesne masne mase, što je važan rezultat liječenja.

U bolesnika kontrolne skupine težina se smanjila u prosjeku za 0,5 kg, dok nije bilo značajnih i značajnih promjena u pokazateljima MMT-a i TMT-a.

Važan rezultat složenog liječenja koji su primali pacijenti glavne skupine bilo je i značajno poboljšanje periferne cirkulacije krvi: indeks perifernog otpora smanjio se sa 118,5 ± 2,3% na 92,2 ± 2,1%, a indeks elastičnosti porastao sa 65,4 ± 1,4% do 70,7 ± 2,5%.

Autori su zaključili da uporaba ove kombinirane metode u liječenju bolesnika s panniculitisom aktivira aerobne i anaerobne metaboličke putove, potiče aktivnost unutarćelijskih transportera, poboljšava limfnu drenažu i obećava je za ovu kategoriju bolesnika.

Keloidni ožiljci - pacijenti u kontrolnoj skupini primili su lokalno liječenje lijekovima. Pacijenti glavne skupine podvrgnuti su složenom tretmanu, uključujući fototerapiju s narančastom svjetlošću na keloidnoj regiji 1-2 puta dnevno na pozadini lokalnog korištenja lijekova. Keloidi su imali različito podrijetlo i lokalizaciju. Trajanje ožiljaka bilo je 2-3 godine.

Nakon tečaja složenog liječenja (fototerapijom narančastom svjetlošću) primijećeno je poboljšanje hemocirkulacije u području ožiljaka, što je dovelo do usporavanja rasta vezivnog tkiva keloida. U 72% bolesnika glavne skupine osjetljivost kontrakcije, svrbež i bol u području keloidnih ožiljaka značajno su smanjeni, u 35% bolesnika ožiljci su postali svjetliji i spljošteniji. Poboljšanje se nastavilo šest mjeseci praćenja..

U bolesnika kontrolne skupine nije bilo značajnih promjena pokazatelja mikrocirkulacije, a unutar 6 mjeseci promatranja klinička slika ožiljka malo se promijenila.

Estetska medicina

Fototerapija s integriranom svjetlošću uređaja Bioptron (480-3400 nm), provedena prije postupka pilinga, korištena je za pripremu kože za postupak čišćenja, olakšavajući otvaranje kanala lojnih žlijezda i time pojačavajući učinak površinskih pilinga. Fototerapija provedena odmah nakon pilinga pomogla je brzom uklanjanju iritacije i ispiranja kože, kao i mogućoj nelagodnosti nakon pilinga.

Kombinirana uporaba fototerapije i mezoterapije.

Integrirana fototerapija uređajima Bioptron korištena je prije i nakon mezoterapijske sesije. Perkutano supravenozno zračenje u području lakta 4 minute prije izvođenja postupka mezoterapije radi sprečavanja mikrotromboze, što može biti povezano s mezoterapijom.

Fototerapija provedena neposredno nakon postupka mezoterapije pridonijela je brzom uklanjanju negativnih učinaka mezoterapije (hiperemija, edemi, krvarenja na mjestu uboda, bol).

Kombinirana uporaba fototerapije i kozmetike.

Dokazano je da fototerapija poboljšava mikrocirkulaciju, limfnu drenažu, pomaže omekšati lipidne slojeve epiderme i poboljšava njihovu propusnost za hranjive tvari s površine kože. Stoga, za veću učinkovitost djelovanja kozmetike, autori preporučuju upotrebu prethodnog ozračivanja kože polikromatskim polariziranim svjetlom Bioptron uređaja kako na licu tako i na tijelu.

Primjena fototerapije prije postupaka elektroforeze lijekova i fonoforeze.

Upotreba fototerapije prije postupka elektroforeze ili fonoforeze osigurava unošenje veće mase lijeka u kožu, dublje prodiranje, kao i bolje taloženje u kožu.

Zaključak:

 • Kompleksna upotreba fototerapije s Bioptron uređaja značajno proširuje terapeutske mogućnosti različitih kozmetičkih postupaka, omogućava ciljaniji i sveobuhvatniji utjecaj na patološke procese i brže vraćanje poremećene fiziološke ravnoteže u aktivnosti međusobno povezanih tjelesnih sustava.
 • Medicinska, socijalna i ekonomska učinkovitost predloženih metoda i postupaka ne sastoji se samo u njihovom neposrednom terapijskom učinku, već i u znatnom smanjenju (za 3-8 dana) razdoblja liječenja, produžujući remisiju promatranih bolesti do 5-6 mjeseci i poboljšavajući kvalitetu života pacijenata.

  UVOD

  Fototerapija, odnosno svjetlosna terapija - tretman svjetlom (od grčke fotografije - svjetlost), trenutno se široko koristi u našoj zemlji i inozemstvu. Svjetlost se koristi u ljekovite svrhe više od dva tisućljeća. Dakle, liječnici Drevne Grčke preporučili su da sačuvaju svoje zdravstvene obloge od masti prije sunčanja. Stari Rimljani uredili su kupaonice i kupaonice na takav način da su bili osvijetljeni sunčevom svjetlošću. U medicini su korišteni sljedeći savjeti: sol assus - „pijenje sunčevih zraka“ [3,7]. Liječenje suncem preporučili su Hipokrat, Galen, Avicena, Paracelsus i drugi. Brza promocija ideja svjetlosne terapije došla je početkom XX. Stoljeća - zahvaljujući radu brojnih domaćih i stranih znanstvenika: P.Ya. Borisova, V.N. Buba, A.S. Manuylova, A.V. Minina, L.M. Poussin (L. Pussen), H. Rieder (H. Rieder) i dr. Posebnu ulogu odigrala je monografija "Fototerapija" nobelovca N. Finsena (N. Finsen). Pravi procvat metode svjetlosne terapije (često se naziva fototerapija) došao je u naše vrijeme.

  Riječ svjetlost obično se razumijeva kao elektromagnetsko zračenje (valna duljina 400-750 nm), što izaziva vizualni osjećaj. U stvari, metoda fototerapije koristi širi spektar elektromagnetskih valova, uključujući, posebno, infracrveno zračenje nevidljivo za oko.

  Mehanizam djelovanja svjetlosti na živi organizam je jedinstven, zbog čega energija svjetlosti apsorbira živu stanicu, potiče kromofore i zatim se pretvara u tkiva, podržavajući njihov metabolizam. Glavne kromofore u ljudskom tijelu su: voda, proteini (melanin, hemoglobin itd.). Kromofori transformiraju apsorbiranu energiju s naknadnim stvaranjem primarnih fotoprodukata, uključujući biološki aktivne tvari, poput serotonina, histamina, itd. Ove važne biološki aktivne tvari se dalje humorski raspodjeljuju u ljudskom tijelu i pojačavaju terapeutski učinak [9,13].

  Trenutno se u svrhu fototerapije s velikim uspjehom koriste uređaji serije Bioptron. Registrirani su u Ministarstvu zdravstva i socijalnog razvoja Rusije, imaju međunarodne i ruske certifikate o sukladnosti i već se više od 20 godina koriste u raznim područjima medicine - kako u našoj zemlji, tako i inozemstvu [4,9,22].

  INDIKACIJE ZA FOTOTERAPIJU

  1. Senilna atrofija kože (ICD-10, klasa XII, L57.46.), Bore na licu 1 i 2 stupnja ozbiljnosti, suho starenje kože lica.
  2. Atrofične promjene na koži (ICD-10, klasa XII, L90.8; L90.9.).
  3. Masna kožna seboreja (ICD-10 klase XII, L21.) - povećani sebum, proširene pore s otvorenim komedonima.
  4. Acne vulgaris (ICD-10, klasa XII, L85.), L70.4. (akne kod djece) u remisiji, nakon rješavanja akutnih upalnih elemenata, post-akni (infiltrati i ožiljci preostali nakon akni).
  5. Panniculitis, nespecificiran (celulitis) (ICD-10, klasa XII, L79.3.).
  6. Keloidni ožiljci (ICD-10, klasa XII L21.).
  7. Fototerapija u estetskoj medicini.

  KONTRAINDIKACIJE ZA FOTOTERAPIJU

  1. Opće kontraindikacije za fizioterapeutske postupke, uključujući:
  - akutni stadij upalnih ili neupalnih bolesti
  -dekompenzacija svih patoloških procesa, uključujući krize (na primjer, hipertonična)
  -teške srčane aritmije
  - krvarenje
  - onkološke bolesti.

  2. Lokalne kontraindikacije:
  - hemoragična sklonost
  - benigni tumori na zahvaćenom području.

  MATERIJALNA I TEHNIČKA POMOĆ METODE

  Uređaji za fototerapiju serije Bioptron: Bioptron Compact III, Bioptron Pro 1, Bioptron 2 (BIOPTRON AG, Švicarska). Registracijsko uvjerenje FS br. 2006/372.
  Setovi za terapiju u boji Bioptron (7 filtera u boji), fig. 1.

  Sl. 1. Opći prikaz BIOPTRON uređaja

  Čišćenje i dezinfekcija - prema Uputama za uporabu. Kućište i kabel uređaja po potrebi mogu se obrisati s 3% -tnim vodikovim peroksidom.

  OPIS METODA

  Uređaji serije Bioptron su polikromatski neusklađeni polarizirani izvori svjetla sa sljedećim tehničkim karakteristikama: valna duljina 480-3400 nm, stupanj polarizacije 95%, specifična snaga 40 mW / cm 2, gustoća svjetlosnog toka zračenja 2,4 J / cm 2. Promjer zrake svjetlosti, ovisno o modifikaciji aparata, je -4 cm (Bioptron Compact III), 11 cm (Bioptron Pro1) i 15 cm (Bioptron 2).

  Uređaji su opremljeni posebnim filterom koji odašilje širok raspon svjetlosnog spektra (vidljivu svjetlost i dio infracrvenog zračenja) i u potpunosti odvaja ultraljubičaste zrake. Ovo je filter takozvanog integriranog zračenja uređaja Bioptron (480-3400 nm).

  Terapeutske mogućnosti uređaja Bioptron Compact III i Bioptron Pro 1 mogu se značajno proširiti primjenom dodatnih filtera u boji koji omogućuju selektivno izlaganje svjetlosnim zracima određene boje. Kompleti filtera u boji stakla za uređaje Bioptron uključuju gotovo cijelu paletu boja - u obliku crvene, narančaste, žute, zelene, plave, plave i ljubičaste boje.

  TEHNIKA PRIPREME I SVOJSTVA IZVOĐENJA POSTUPKA FOTOTERAPIJE

  Prilikom odmora od postupka fototerapije potrebno je voditi se pravilima odmora fizioterapeutskih postupaka i isključiti mogućnost električnog udara za pacijenta i osoblje [12]. Za to je potrebno vizualno provjeriti integritet tijela uređaja, žica i odgovarajućeg staklenog filtra prije pokretanja postupka.

  Postupci se puštaju na izložene dijelove tijela - u sjedećem ili ležećem položaju.

  Tijekom prazničnih postupaka u lice, pacijentu treba zatvoriti oči. Potrebno je ukloniti pacijentovu dlaku ispod medicinske kapice i skinuti šminku. Tijekom postupka, pacijent na mjestu izloženosti ne bi trebao imati izražen osjećaj topline. Da biste to spriječili, potrebno je promatrati optimalnu udaljenost (10-12 cm) između pacijentovog tijela i uređaja. Ako je potrebno, ta se udaljenost može povećati..

  Metoda br. 1

  Fototerapija u glavi

  Uređaj je instaliran na udaljenosti od 10-12 cm od područja udara, okomito na površinu koju treba obraditi. Postupci se provode bilo pomoću integriranog filtra za svjetlost, ili je odabran željeni filtar u boji stakla. Tijekom sesije pacijent osjeća laganu toplinu. Vrijeme izlaganja po polju je 4 minute, a prema "stabilnoj" metodi, ukupno vrijeme jednog postupka ne smije biti veće od 20 minuta. Ako se koriste filteri u boji, vrijeme izlaganja po polju skraćuje se na 2 minute, a trajanje jednog postupka ne smije biti veće od 10 minuta. Uređaj Bioptron Compact III dodatno je opremljen timerom zvuka koji daje audio signal svaka 2 minute, što je vrlo povoljno za nadziranje trajanja postupka. Tijek liječenja je 10-12 postupaka, dnevno ili svaki drugi dan..

  Kad koristite aparat „Bioptron Compact III” u licu, možete utjecati na polja. Na primjer, odaberite pet glavnih polja: čelo - 1 polje, obrazi - 2 polja, nos - 1 polje, brada - 1 polje (slika 2).

  Slika 2. Glavna polja izloženosti fototerapiji na licu

  Kada koristite uređaje Bioptron Pro 1 i Bioptron 2, možete odmah utjecati na cijelo područje lica.

  Ako je potrebno, fototerapija se može provesti samo na jednom polju, na primjer, u liječenju keloidnog ožiljka u zoni uha. Tada se vrijeme ekspozicije po polju može povećati na 6-8 minuta kada koristite integrirani filtar i do 4 minute pri radu s filtrima u boji.

  Metoda br. 2

  Fototerapija na licu i stražnjem dijelu vrata

  U području lica postupak se provodi prema metodi br. 1. U području stražnje površine vrata aparat se postavlja okomito na mjesto izloženosti na udaljenosti od 10-12 cm od tijela. Vrijeme izlaganja, kao u metodi br. 1 (od 4 minute u polju - s integriranim svjetlosnim filterom i od 2 minute u polju pri radu s filtrima u boji). Obično se koristi "stabilna" tehnika..

  Metoda br. 3

  Fototerapija u prsima

  Najprikladnije je provesti postupak iz uređaja Bioptron Pro 1 ili Bioptron 2 s udaljenosti od 10-12 cm od područja izloženosti (na gornjoj grudnoj košnici i (ili) gornjoj trećini sternuma). Vrijeme ekspozicije, kao u postupku br. 1 (od 4 minute po polju s integriranim svjetlosnim filterom i od 2 minute po polju kada se radi s filtrima u boji). Tijek liječenja - 10-12 postupaka, dnevno ili svaki drugi dan.

  Metoda br. 4

  Kombinirani učinci fototerapije, vibracijske masaže i višekanalne električne stimulacije u liječenju panniculitisa (celulitisa)

  Fototerapija se provodi prema istim pravilima koja su opisana u metodi br. 1. Učinak se provodi na sljedećim područjima: trbuh - 1. polje, stražnjica - 2. i 3. polje, kukovi (medijalna i bočna površina) - 4. st. 5., 6. i 7. polje (Sl. 3).

  Sl. 3. Glavna polja izloženosti fototerapiji u području tijela

  Da bismo postigli izraženiji učinak u liječenju panniculitisa, koristili smo kombinirani učinak fototerapije vibracijskom masažom i električnom stimulacijom..

  Vibracijska masaža provedena je korištenjem ZEPTER električnih masažera: Ručni Masažer ili Palmi Vibracijski masažer s frekvencijom od 3 000 do 3500 vibracija, 4 minute za svako od polja prikazanih na Sl. 3.

  Višekanalna električna stimulacija bipolarno-pulsnim strujama (MES BTI) provedena je sa serijskog uređaja Miomodel-10 [5] (Rusija, matični broj FSR 2008/02601) na istim područjima kao i fototerapija. Korištena je frekvencija od 20 do 120 Hz. Istodobno se trenutna snaga prilagodila neznatnoj kontrakciji mišića ispod elektroda, a slanje impulsa i pauze postupno se povećavalo s 2 na 6 sekundi.

  Opći tijek kombinirane terapije bio je 12-15 postupaka.

  Metoda br. 5

  Fototerapija velikih posuda

  Uporaba fototerapije na bočnim površinama vrata ili iznad kubitalnih vena provodi se prema općim pravilima opisanim u prethodnim metodama (na primjer, u metodi br. 1).

  Terapija bojama BIOPTRON

  SVJETLO I BOJA ŽIVOT ZA TIJELO I DUHU

  Terapija bojama je metoda kojom se boja i svjetlost koriste za uravnoteženje i jačanje glavnih energetskih centara u tijelu. Terapija bojama djeluje na nivou cijelog organizma, utječući na um, tijelo i dušu. Na temelju saznanja o ljekovitom djelovanju boje na tijelo, BIOPTRON Pro 1 terapija bojama razvijena je kao idealna metoda za poboljšanje fizičkog i emocionalnog stanja.

  BIOPTRON Pro 1 filteri u boji su najviše kvalitete, daju izvrstan intenzitet boje i odašilju samo željeni dio svjetlosnog spektra, odražavajući ostatak svjetlosti..

  BIOPTRON Pro 1
  Terapija u boji
  Kućište filtra

  7 filtera u boji

  Zamjena filtra za

  Terapija u boji na uređaju

  1. Siguran tretman za odrasle, djecu i životinje

  2. Sigurna, neinvazivna i jednostavna metoda

  3. To je sredstvo za samopomoć, potiče nalet snage i povećava samopouzdanje

  4. Pruža pomoć na emocionalnoj, mentalnoj i fizičkoj razini.

  5. Jedinstveni, posebno dizajnirani filtri u boji stakla

  Glavna čakra je crvena

  Sa psihološkog stajališta, crvena boja predstavlja zdravlje, vatru, toplinu, krv, strast, volju, želju za životom, ljutnju, opasnost i uništenje. Stimulira, uzbuđuje i djeluje iritantno. Crvena boja daje osobi osjećaj moći.

  CRVENA MISLIMJESTOVRIJEME
  stimulira i uzbuđuje živce,
  zbog koje se smatra korisnim
  za kršenje mirisa, dodira, vida, sluha,
  kao i osjetljivost okusa
  glavna čakracrveno 10 min,
  plava 2 min
  u roku od 3 tjedna
  potiče cirkulaciju krvi; koristi se kad osjetim hladnoćuglavna čakracrveno 20 min,
  plava 5 min
  vraća izgubljenu energijuglavna čakracrveno 15 min,
  plava 3 min
  od nužnosti
  zasićuje jetru energijomdesno od
  trbuh
  crveno 3-5 min,
  plava 1 min
  u roku od 1 tjedna
  korisno za mišićni sustav u liječenju lumbagapacijentu
  mišić
  crveno 10 min,
  plava 2 min dva puta dnevno,
  sve dok bol ne utihne
  ublažava bolove u zglobovimana područje boliCrveno 5 min,
  plava 1 min
  sve dok bol ne utihne

  Sveta čakra - narančasta

  S psihološkog stajališta, narančasta boja kombinira fizičku energiju s mentalnim kvalitetama. Narančasta je boja kreativnosti. Ona izaziva osjećaj opće dobrobiti i vedrine. Narančasta boja simbolizira toplinu i blagostanje. Povezana je sa samopoštovanjem..

  ORANGE HVALA:MJESTOVRIJEME
  potiče srčani ritam,
  bez povišenja krvnog tlaka,
  koristi za spuštanje arterija
  pritisak za srčane bolesti
  sveta čakranaranča 3-5 min,
  plava 1 min
  jednom dnevno
  prije poboljšanja
  država
  ubrzava proces oporavka u slučaju puknuća ligamenta ili prijeloma kostijuna područje ozljedenaranča 3-5 min,
  plava 1 min dva puta dnevno do završetka
  oporavak
  je antidepresivsveta čakranaranča 5 min,
  plava 1 min
  jednom dnevno
  poboljšati
  Utječe na periodično
  ženska bol ili neravnoteža tijekom menopauze
  sveta čakranaranča 5 min,
  plava 1 min
  u roku od 5 dana
  stimulira proizvodnju mlijeka nakon
  rođenje djeteta
  na mliječnim žlijezdamanaranča 3 min,
  plavo? min
  jednom dnevno
  potiče rad plućana predjelu svakog plućanaranča 3 min,
  plavo? min
  za tjedan dana

  Čakra solarnog pleksusa - žuta

  Žuta boja s psihološkog gledišta pozitivno djeluje u depresivnom i melankoličnom stanju. To je boja inteligencije i percepcije. U stara vremena, žuta se smatrala bojom života, radosti i zabave. Povezana je sa samopoštovanjem i personificira ono s čime se družimo. Žuta je boja individualnosti i svijesti o njenoj suštini.

  ŽUTO RAZMISLENO ŽUTO:MJESTOVRIJEME
  ima pozitivan učinak na živčani sustav, koristi se
  ojačati živčani sustav i stimulirati mozak
  Solarni pleksusžuto 10 min,
  ljubičasta 2 min
  potiče detoksikaciju krvi stimuliranjem limfnog sustavaSolarni pleksusžuto 3-5 min,
  plava 2 min za
  tri tjedna i po mogućnosti
  u kombinaciji s laganom dijetom
  pomaže kod zatvorpodručje pupkažuto 10 min,
  ljubičasta 2 min
  prije oporavka
  pozitivno na mentalni prekomjerni posaoSolarni pleksusžuto 15 min,
  ljubičasta 3 min
  u roku od 2-3 dana
  pomaže kod probave, snižava kiselostSolarni pleksusžuto 20 min
  ljubičasta 5 min
  ima regenerativni učinak na kožusolarni pleksus i problematično područje kožežuto 10 min,
  ljubičasta 2 min
  jednom tjedno

  Srčana čakra - zelena

  SPEKTAR SREDNJE BOJE

  Zelena je boja ljubavi, napretka, mladosti, rasta, neiskustva, plodnosti, nade, ravnoteže i novog života. To je i boja ljubomore, zavisti i predrasuda. Zelena je boja osjećaja.

  ZELENA SE RAZMISLUJE:MJESTO
  utječe na simpatički živčani sustav (dio središnjeg živčanog sustava). Smatra se da on slabi tonus krvnih žila i snižava krvni tlak.srčana čakrazelena 5 min,
  Crvena? min

  poboljšati

  tonirasrčana čakra
  straga
  zelena 20 min,
  crveno 2 min
  smiruje emocijesrčana čakrazelena 10 min,
  crveno 1 min
  jača mišiće i tkivana slabe mišićezelena 10 min,
  Crvena? min
  prije poboljšanja
  država
  pomaže oporaviti se od stresasrčana čakrazelena 10 min,
  Crvena? min
  djeluje kao blago dezinficijens, baktericidno i antiseptičkona pogođene
  regija
  zelena 10 min,
  crveno 1 min


  Čakra grla - plava

  S psihološkog stajališta, plava smiruje emocije brže od zelene. Plava je boja za razmišljanje i duhovni rast. Opušta um. Plava je boja istine, predanosti, smirenosti i iskrenosti. To je boja intuicije, viših mentalnih kvaliteta i povezana je sa samoizražavanjem.

  PLAVI SE RAZMISLUJE:MJESTOVRIJEME
  ima antipiretsko djelovanje
  s upalnim bolestima
  grla čakraplava 10 min,
  crveno 1 min
  dva puta dnevno
  prije poboljšanja
  država
  potiče metabolizam i poboljšava vitalnostgrla čakraplava 10 min,
  crveno 1 min
  jednom tjedno
  smanjuje nervnu uznemirenostgrla čakrastražnji dio vrata
  plava 20 min,
  crveno 2 min
  pomaže kod grlobolje,
  laringitis, tonzilitis, stomatitis, napučene uši
  grla čakraplava 10 min,
  crveno 1 min
  dva puta dnevno
  umiruje hiperaktivnu djecugrla čakraplava 10 min,
  crveno 1 min
  jednom dnevno u
  tijekom tjedna
  ubrzava proces zacjeljivanja opekotinana području opeklinaplava 10 min,
  Crvena? min
  dva puta dnevno
  prije oporavka


  Frontalna čakra - Indigo

  S psihološkog stajališta, plava je dobra boja za disciplinu, red, učinkovitost i vjeru. Vjeruje se da pomaže u prevladavanju opsesija. Plava boja može izazvati zabrinutost (saznajte na čemu se temelje i kako se odnose na bolest). Plava je boja hrabrosti i odgovornosti za svoje postupke..

  NAJBOLJE JE:MJESTOVRIJEME
  je najbolji lijek za nesanicufrontalna čakraplava 10 min,
  naranča 1 min
  potiče epitelizaciju opekotinaza opekotineplava 5 min,
  narančasta 1 min dva
  jednom dnevno toliko dana,
  koliko je potrebno
  ublažava akutni sinusitisfrontalna čakra očiplava 5 min,
  naranča 1 min
  dva puta dnevno
  toliko dana,
  koliko je potrebno
  ublažava bolove u leđimafrontalna čakra i
  na područje boli
  plava 10 min,
  naranča 1 min
  pomaže olakšati krvarenjena krvavom dijelu tijelaplava 20 min,
  naranča 2 min
  ubrzava oporavak kod ekcemana kožiplava 5 min,
  naranča 1 min
  za tjedan dana

  Krunska čakra - ljubičasta

  Sa psihološkog stajališta, ljubičica je povezana sa samospoznajom i duhovnim znanjem. Oduvijek se smatrala ljekovitom bojom. Violeta promiče zajednicu ega i duha. Vrlo je jake boje i ne smije se koristiti kod djece..

  Svjetlosna terapija pomoću BIOPTRON LAMPE

  FOTOTERAPIJA

  Ovo je terapeutska i preventivna uporaba zračenja energije optičkog područja spektra dobivenog na umjetni način. Postoji mnogo različitih izvora svjetla i kombinacija korištenja fototerapije..

  Svjetlost su elektromagnetski valovi koje karakterizira visoka frekvencija i kratka valna duljina. Spektar elektromagnetskih valova osigurava tri područja: infracrveno zračenje, vidljivo zračenje, ultraljubičasto zračenje. Svjetlost ima dvostruka svojstva: to nije samo val, već i tok čestica (fotona ili kvanta). Valna duljina određuje dubinu prodora određene vrste zračenja u biološka tkiva.

  INFRARIRANI ZRAČI (IR) - nazivaju se termički, za tretman koriste kratkovalno infracrveno zračenje (780 - 1400 nanometara), koje prodiru u tjelesna tkiva do dubine od 3-4 mm do 3-4 cm. energija. U ovom slučaju isprva dolazi do kratkotrajne faze spazma, blago izražene, a zatim i faza aktivne hiperemije (vazodilatacije). Toplina je katalizator koji ubrzava biokemijske i oksidativne procese u tkivima, poboljšava metabolizam i trofizam tkiva, aktivira imunološke odgovore povećanjem lokalne leukocitoze i fagocitoze i pojačavajući vaskularnu propusnost. Kod zračenja pacijent treba osjetiti umjerenu toplinu. Izloženost traje 15-30 minuta, sesije se održavaju dnevno u trajanju od 15 do 20 postupaka.

  UV zračenje (UV) - izloženost tijelu zrakama valne duljine od 400 do 200 nm, uz razlikovanje:

  UV - zrake - 400 - 315 nm

  UV - u zrake - 315 - 280 nm

  UV - C zrake - 280 - 200 nm

  UVA zrake imaju najmanje energije, ali najveću penetracijsku sposobnost, dopiru do srednjih slojeva dermisa. Upravo su s ovim zrakama povezani procesi starenja kože.

  Ove zrake potiču procese dekarboksilacije tirozina s naknadnim stvaranjem melanina u melanocitima, koji se intenzivno razmnožavaju stanicama malgig sloja epiderme. Najveća količina melanina formira se u koži trećeg dana. Pored toga, epidermalni makrofagi (Langerhansove stanice) dolaze u kontakt s produktima fotodegradacije proteina koji nastaju nakon izlaganja UVL, prelaze u dermis i ulaze u limfne čvorove kroz limfne žile, gdje se aktiviraju limfociti T i B i sinteza imunoglobulina A, M, G. To jest, nakon 15-16 sati, formira se imunološki odgovor sličan reakciji preosjetljivosti odgođenog tipa, koja doseže maksimum nakon 24-48 sati.

  Međutim, dugotrajno UV zračenje dovodi do gotovo potpunog nestanka Langerhansovih stanica iz epiderme.

  Neki kemijski spojevi iz furocoumarin serije (ammifurin, beroksan, psoberan, puvalen, itd.) Sposobni su osjetiti kožu pacijenata na dugovalno UV zračenje i potaknuti stvaranje pigmenta u milanocitima. Taj se učinak proučava u liječenju bolesti poput vitiliga, psorijaze, gljivične mikoze i naziva se fotohemoterapija ili PUVA terapija..

  Dakle, UVA zrake imaju pigmentirajuće, imunostimulirajuće i fotosenzibilizirajuće učinke..

  UVA zračenje se koristi u solarijama - saloni za sunčanje (100-R inozolacijske refleksne svjetiljke snage 80-100 W za tijelo i 400 W za lice).

  KONTRAINDIKACIJE: akutne upalne bolesti, hipertireoza, bolesti bubrega i jetre, preosjetljivost na UV.

  UVB zrake na koži osobe prodiru u epidermu, ali ne ulaze u dermis. Te zrake imaju snažno štetno djelovanje i odgovorne su za brojne akutne i kronične učinke, uključujući eritem povezan s izlaganjem suncu.

  Uz pomoć UVB kvanta, u koži se formiraju nisko molekularni produkti fotolize proteina i fotoradici - proizvodi peroksidacije lipida koji uzrokuju promjene u ultrastrukturnoj organizaciji membrana bioloških stanica i njihovim najvažnijim fizikalno-kemijskim svojstvima.

  Uz to, proizvodi fotodegradacije uzrokuju brojne imunološke reakcije, uslijed kojih oslobađanje biološki aktivnih tvari (kinina, prostaglandina) i vazoaktivnih medijatora, koji povećavaju propusnost i krvožilni ton, smanjuju glatke mišiće, povećavaju brzinu lokalnog protoka krvi, što dovodi do hiperemije kože - eritema. Javlja se nakon 3-12 sati od trenutka izlaganja, traje do 3 dana. Ponekad, nakon odbacivanja vanjskih stanica rožnog sloja epiderme nakon eritema, pacijent može imati blagu pigmentaciju, ne zbog stvaranja melanina, već zbog bližeg položaja melanocita na površini.

  Dakle, štavljenje i eritem su neovisne specifične reakcije na UV zračenje. Stupanj manifestacije eritema povećava se nakon uzimanja antibiotika, sulfa, psihotropnih lijekova i diuretika.

  UVB zrake također imaju svojstvo stvaranja vitamina i to se izražava prvenstveno u pretvorbi lipida površinskih slojeva kože u kolekalciferol - vitamin D-3 (metabolizam kalcija i fosfora) i njegov izomer ergokaliferol - vitamin D-2 (antirahitski, potiče stanično disanje), normalizira sintezu Kinetika vitamina A i vitamina C.

  Dakle, UVB zrake imaju terapeutske učinke: imuno modeliranje, stvaranje vitamina, protuupalno, trofostimulirajuće i analgetsko sredstvo.

  Maksimalna ekspozicija eritema pri valnoj duljini od 310-315 nm s intenzitetom do 20 W

  KONTRAINDIKACIJE: hipertireoza, zatajenje bubrega, sistemski eritematozni lupus, malarija, preosjetljivost na UV.

  UFS zrake su najopasnije jer imaju najveću energiju, daju izražen baktericidni učinak.

  Zračenje dovodi do uništenja genoma i ribosomalnog aparata stanica mikroorganizama i gljivica.

  UFS zrake najprije uzrokuju kratkotrajni grč kapilara s naknadnim produljenim širenjem potkapilarnih vena, što rezultira nakon nekoliko sati crvenkastim eritemom plavkastog tona, koji nestaje u roku od 1-2 dana.

  Uz to, UVS zračenje potiče stanično disanje krvnih elemenata, povećava njihovu sposobnost kisika, pojavljuju se aktivni radikali i hidroperoksidi koji neutraliziraju toksične proizvode..

  Dakle, UVS zrake imaju terapeutske učinke: baktericidni mikrocidni, imunostimulirajući, metabolički.

  KONTRAINDIKACIJE: Preosjetljivost na UVL, hepato- i nefropatije, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, trombocitopenija, duševne bolesti, akutni cerebrovaskularni nesreća, infarkt miokarda.

  LASERI U KOZMETOLOGIJI

  Laseri visokog intenziteta zračenja sve se više koriste u kozmetologiji za ispravljanje nedostataka. Laserska terapija je terapeutska upotreba optičkog zračenja, čiji je izvor laser. Korišteni su principi pojačanja zračenja primjenom inducirane emisije kvanta. Lasersko zračenje ima fiksnu duljinu (monokromatičnost), istu fazu emisije fotona (koherencija), visoku usmjerenost i fiksnu orijentaciju elektromagnetskog polja u prostoru (polarizacija). Kad tkiva tijela apsorbiraju energiju kvanta laserskog zračenja određene valne duljine, pobuđuju se biomolekularni kompleksi (DNA), što im omogućuje aktivno sudjelovanje u različitim procesima staničnog metabolizma. Aktiviranje fotobioloških procesa uzrokuje vazodilataciju, normalizira protok krvi, dovodi do dehidracije inflamatornog fokusa, stimulacije fibroblasta i stvaranja granulacijskog tkiva.

  Laseri se dijele na niskoenergetske (terapeutske) i visokoenergetske (kirurške).

  Niska energija je lasersko zračenje niskog intenziteta (LLLT), snage 60mW, frekvencija pulsa od 10 do 5000 Hz i gustoća protoka energije do 0,2 W. Koriste se za aktiviranje metaboličkih procesa u koži, ubrzavanje procesa ozdravljenja kože i smanjenje intenziteta alergijskih kožnih reakcija. Pod utjecajem LLLT-a, atomi i molekule bioloških tkiva pretvaraju se u uzbudljivo stanje, aktivno sudjeluju u fizikalno-kemijskim interakcijama. Zabilježeno je povećanje lokalnog krvotoka, brzine protoka krvi, porast kolaterala i funkcionalnih kapilara. Kao rezultat toga, raste do potrebne razine opskrbe tkiva kisikom, pojačava se energetski proces u stanici.

  Stanična proliferacija (podjela) je stalan proces, brzina ovisi o vrsti stanica. Laser ne samo da pojačava podjelu (koja vam omogućuje uklanjanje starih stanica), već i vraća bioritam podjele različitih grupa stanica.

  Pod utjecajem lasera:

  - upalni proces se eliminira

  - ojačan je lokalni i opći imunitet (antibakterijski učinak)

  - starenje stanica usporava

  - poboljšava se elastičnost kože

  - fiksno nakupljanje masnog tkiva na prirodnim mjestima, povećanje mišićne mase

  - stimulacija rasta kose.

  Može se kombinirati s različitim metodama liječenja..

  Značajke: bezbolnost, bez nuspojava, dugotrajan i stabilan rezultat.

  INDIKACIJE: stimulacija cirkulacije krvi i limfe, procesi regeneracije, povećana tvorba kolagena, povećani bioenergetski potencijal stanica, kao i bolesti kardiovaskularnog, respiratornog, probavnog sustava, mišićno-koštanog sustava.

  KONTRAINDIKACIJE: zloćudne novotvorine, benigne novotvorine sa tendencijom rasta, sistemske bolesti krvi, zarazne bolesti u akutnom stadiju, aktivna plućna tuberkuloza, trudnoća, dijabetes melitus tipa 1, individualna netolerancija.

  Visokoenergetski laseri dizajnirani su tako da unište patološki fokus na koži. Secirajući tkiva, snop ih istodobno sterilizira. Susedna tkiva nisu poremećena, što je važno za naknadni histološki pregled. Laserski zrak se može koristiti za uklanjanje tetovaža, poremećaja pigmentacije itd..

  INDIKACIJE: bradavice, genitalne bradavice, palmarno-plantarna keratoza, benigne novotvorine - dermatofibroma, karcinom bazalnih stanica, vaskularni nevi, tetovaže, ožiljci.

  KONTRAINDIKACIJE: Ne postoje apsolutne kontraindikacije za upotrebu lasera. Relativne kontraindikacije - onkološke bolesti unutarnjih organa, moždani udari u akutnom razdoblju, tuberkuloza i sistemske bolesti krvi u akutnom stadiju.

  IPL - terapija svjetlom

  Izloženost impulsima izvora svjetlosti visokog intenziteta (IPL) valne duljine od 560 do 1200 nm.

  IPL izvori utječu na valove vidljivog spektra na svim slojevima kože, uključujući kolagen i vezivno tkivo, što omogućava liječenje dihromije, starosnih mrlja, različitih vaskularnih promjena u epidermi.

  Glavni parametri IPL uređaja su vrsta bljeskalice koja uključuje broj impulsa, trajanje impulsa, vrijeme odgode i gustoću zračenja. Sjednica traje od 20 do 60 minuta, ovisno o volumenu tretirane površine. Tijek liječenja je 4-6 postupaka (1 postupak u 3 tjedna). Nije potrebna prethodna priprema.

  Pri rješavanju problema pigmentiranih formacija energiju svjetlosnog pulsa apsorbiraju granule melanina u stanicama epiderme, nakon čega se melanin u stanicama uništava. IPL zahvaljujući širokom spektru, visokom intenzitetu i dubokom prodiranju u sve slojeve kože može uništiti pigmente i vaskularne formacije različitih veličina i na različitim dubinama. Kada su svjetlosni snopi izloženi vaskularnoj formaciji, posude se apsorbiraju i zagrijavaju, njihovi se zidovi uništavaju, a njihovo se tijelo prirodno iskorištava tijekom vremena. Istodobno, normalno tkivo koje okružuje metu nije oštećeno..

  Nakon tečaja fotopolavljanja ili uklanjanja različitih pigmentnih i vaskularnih manifestacija kod pacijenata u roku od 2-6 mjeseci, nestaje sitna mreža bora, posebno oko očiju i usana, poboljšava se tonus kože i elastičnost uslijed aktiviranja aktivnih reakcijskih procesa i sinteze kolagena.

  Svjetlosna terapija pomoću BIOPTRON LAMPE

  Utječe na tijelo linearno polariziranom svjetlošću valne duljine 400 - 2000 nm i intenzitetom zračenja od 40 mW. Pod utjecajem polariziranog svjetla povećava se energetska aktivnost stanične membrane, pojačava se sinteza adenosin trifosfata (ATP), a povećava se bioenergetski potencijal stanica. Aktiviraju se regenerativni procesi, povećava se unos kisika u tkiva, poboljšava se disanje, izravan utjecaj na živčane završetke i imunološki sustav.

  Polarizirana svjetlost koristi se u liječenju različitih kožnih bolesti (akni, neurodermatitisa, ekcema, lišajeva), u liječenju rana, opekotina, strija, akutnih i kroničnih upala. Da bi se povećala učinkovitost djelovanja polarizirane svjetlosti, koriste se obojene naočale (plave i ljubičaste) obogaćene bioinformacijama, koje odgovaraju ljudskom energetskom sustavu i sposobne su isporučiti jasne impulse raznim organima, povećavajući njihov regenerativni potencijal. Uz to se također preporučuje upotreba spreja koji sadrži kisik i komplekse prirodnih esencijalnih ulja.

  Broj i učestalost postupaka (1-3 dnevno) dodjeljuju se pojedinačno, ovisno o problemu koji se rješava. Liječenje polariziranom svjetlošću treba smatrati učinkovitom dodatnom terapijom u kombinaciji s konvencionalnim metodama liječenja..

  DARSONVALIZATION

  Darsonvalizacija - lokalna izloženost izmjeničnim visokofrekventnim strujama visokog napona i male snage, provodi se korištenjem različitih vrsta staklenih vakuum elektroda. Pod utjecajem impulsa struje visokog napona (do 25 kV) i male snage (do 0,02 mA), razrjeđeni plinovi unutar elektrode se ioniziraju, što je popraćeno karakterističnim ljubičastim sjajem. Ionizirani plin ima visoku električnu vodljivost i osigurava prijenos strujne energije na pacijentovu kožu kroz staklenu stijenku elektrode u obliku iskričavih pražnjenja koja uzrokuju ionizaciju zraka i stvaranje ozona i dušičnog oksida.

  Jedna od najtradicionalnijih metoda elektroterapije. Stimulacija lokalne cirkulacije krvi, venske i limfne drenaže dovode do ubrzanog uklanjanja toksina.

  Lokalna darsonvalizacija izravno utječe na metabolizam u stanicama, aktivira procese metabolizma kisika, povećava učinkovitost unutarćelijske energije i pojačava kisikov put oksidacije glukoze. Metabolizam se poboljšava u svim staničnim elementima kože i njenim dodacima (folikuli dlaka, lojnih žlijezda, noktiju i noktima).

  Pod utjecajem struje Arsonvala dolazi do pomlađivanja kože, njezina turgora, povećava se elastičnost, inhibira se razvoj senilnih bora i nabora. Potiče se aktivnost zametnih stanica lukovice, intenzivira se rast kose tijekom početnog slabljenja, zaustavlja se njihov gubitak i razvoj alopecije. Funkcija lojnih žlijezda se normalizira, smanjuje se na normalno s pretjeranim povećanjem, masna koža se isušuje kod pacijenata koji pate od masne seboreje.

  Oslobađanje ozona i ozonskih oksida u prostoru gotovo elektroda tijekom lokalne darsonvalizacije popraćeno je bakteriostatskim i baktericidnim pojavama.

  Postoje dva načina ekspozicije:

  1. tehnika kontakta - radni dio staklene elektrode dodiruje kožu čvrsto (povećava turgor, sprečava razvoj bora, normalizira izlučivanje lojnih žlijezda)
  2. daljinski postupak - između elektrode i površine kože održava se zračni otvor veličine oko 1-3 mm (liječenje akni i drugih akutnih upala, uključujući gnojne procese)

  INDIKACIJE: problematična koža, akne, zrela koža sa smanjenim turgorom, povećanošću i borama, blijeda koža sa smanjenom hranjenošću, masna porozna koža, jačanje folikula dlake, poticanje rasta kose, masno vlasište, sve faze i vrste celulita.

  KONTRAINDIKACIJE: mentalne bolesti, krvne bolesti, teške kardiovaskularne bolesti, tromboflebitis, trudnoća, aktivna tuberkuloza, bolesti tumorske prirode, netolerancija električne struje, teški oblik rozaceje.

  Tijekom postupka potrebno je izbjegavati izlaganje molovima, bradavicama, kao i štitnjači.

  NAČIN IZVRŠAVANJA: Postupak se ne može provesti na mokroj koži, koža bi trebala biti čista i bez kozmetike, možete nanijeti malo talka u prahu. Postupak započinje malim intenzitetom, postupno ga povećavajući na željenu vrijednost. Pomoću metode kontakta može se pojaviti osjećaj ugodne topline. Daljinskom metodom osjeća se mrak, intenzivan miris ozona, može se čuti tiho pucketanje, uočljivi plavi iskra.

  Nakon dovršetka postupka, isključite uređaj okretanjem gumba za kontrolu intenziteta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i isključite ga iz mreže. Obrišite elektrodu alkoholom.Otopina i stavite u kućište. Postupci se provode svakodnevno ili svaki drugi dan, 5-10 minuta. Tečaj od 10-20 postupaka, ovisno o stanju kože.

  SIGURNOST: Zabranjeno je koristiti uređaj u prostorijama s visokom vlagom. Ne preporučuje se za upotrebu u kupaonicama i bazenima..

  Nakon premještanja uređaja u toplu sobu od hladnoće, njegov je rad dopušten ne prije sat vremena.

  Prije spajanja uređaja na mrežu provjerite da nisu oštećene staklene elektrode, kućište i izolacija kabela za napajanje..

  Zabranjeno je uključivanje uređaja bez elektrode.

  Strogo je zabranjeno koristiti uređaj nakon što voda (ili druga tekućina) dospije na kućište ili unutar kućišta.

  Zaštitite uređaj i posebno staklene elektrode od udara.

  Kromoterapija

  Kromoterapija se naziva liječenje svjetlom i bojom. Dno crta je da svjetlost, koja predstavlja elektromagnetske valove različite duljine (boja ovisi o njoj), prodire u tkiva i nosi sa sobom određenu energiju. Štoviše, svaka boja ima svoje zračenje, zbog čega različite boje imaju različite učinke na ljudsko zdravlje..

  Svaka boja u spektru ovisi o svjetlosnom valu određene duljine. Vjeruje se da je vidljivo područje spektra u rasponu od 0,38 - 0,76 µm.

  Maksimalna spektralna osjetljivost oka je u žuto-zelenom dijelu spektra (0,555 µm). Ljudsko se oko najmanje umara kada boja ima valnu duljinu od 0,555 mikrona.