"Micelarna voda: što je to? Sastav i opseg, mogućnosti zamjene ”

Micelarna voda je višenamjenski proizvod za njegu kože koji je postao omiljen među kozmetičarima i dermatolozima.

Izrađuje se kombiniranjem pročišćene vode, ovlaživača poput glicerina i blagih površinski aktivnih tvari, koji su sastojci koji se koriste za čišćenje.

Molekule tih mekanih površinski aktivnih tvari tvore micele - sfernu kemijsku strukturu koja pomaže uklanjanju prljavštine i masnoće s kože (1).

Micelarna voda nije samo nježna, već je i vrlo učinkovita u uklanjanju prljavštine i šminke te pomaže u čišćenju pore od masnoće.

Osim toga, ne sadrži alkohol i može pomoći vlažiti kožu, istovremeno smanjujući iritaciju i upale, istovremeno održavajući kožu mekom, podatnom i glatkom (2).

Evo 5 prednosti i upotrebe micelarne vode.

1. Potiče hidrataciju kože

Većina vrsta micelarne vode sadrži hidratantne spojeve, poput glicerina, koji pomaže koži da učinkovitije zadrži vlagu..

U jednoj studiji primjena glicerina na nadraženu kožu bila je učinkovita u vraćanju hidratacije kože i pojačavanju prirodne barijere kože (3).

Druga recenzija navodi da glicerin može pomoći ubrzati zacjeljivanje rana, zaštititi od iritacije i poboljšati hidrataciju ako se primjenjuje izvana (4).

Štoviše, tenzidi u micelarnoj vodi vrlo su mekani i manje iritantni, što ih čini odličnim izborom za osobe sa suhom kožom (5).

Micelarna voda sadrži glicerin koji pomaže u održavanju hidratacije kože. Također sadrži površinski aktivne tvari koje praktički ne iritiraju ljude sa suhom kožom..

2. Uklanja nečistoću i masnoću

Micelarna voda obično se koristi kao sredstvo za čišćenje lica za lakše uklanjanje šminke, prljavštine i masnoća s kože..

To je zbog prisutnosti micela - spojeva koji su vrlo učinkoviti u uklanjanju prljavštine i masti.

Micele također mogu povećati propusnost vaše kože, omogućujući čistačima da dođu do dubljih slojeva kože (6).

Utvrđeno je da glicerin također povećava propusnost kože, što može povećati učinkovitost čišćenja spojeva u micelarnoj vodi (7).

Micelarna voda često se koristi za uklanjanje šminke, prljavštine i masnoća s kože. Neke od njegovih komponenti mogu povećati propusnost kože, pružajući dublje čišćenje..

3. Korisno za sve tipove kože.

Micelarna voda nevjerojatno je svestrana i pogodna za gotovo bilo koji tip kože, bez obzira je li vaša koža suva, masna ili normalna.

Posebno je korisno osobama sa osjetljivom kožom ili bolestima poput rosacee jer nema sastojaka koji mogu nadražiti kožu, poput sapuna i alkohola (8).

Glicerin - jedan od glavnih spojeva u micelarnoj vodi - također smanjuje upalu i iritaciju kože.

Na primjer, jedno istraživanje pokazalo je da vanjska primjena glicerina smanjuje iritaciju kože i nekoliko markera upale kod miševa (9).

Micelarna voda može se koristiti na bilo kojoj vrsti kože. Može biti posebno korisna za osobe s osjetljivom kožom, jer njegova upotreba može pomoći u smanjenju upale i iritacije na koži..

4. Održava čistu kožu

Micelarna voda može pomoći održavanju kože čistom, posebno kod osoba koje imaju akne, začepljene pore ili mrlje..

Stanja poput akni često su uzrokovane začepljenim porama koje se mogu upaliti i pretvoriti u akne (10).

Iako su istraživanja o učincima micelarne vode ograničena, neke studije pokazuju da upotreba blagih sredstava za čišćenje lica može poboljšati stanje kože za akne i akne (11, 12, 13).

Štoviše, micelarna voda se može nanositi samo pamučnim jastučićima, što eliminira potrebu za četkicama i krpama za lice koje mogu širiti patogene.

Micelarna voda može pomoći u uklanjanju prljavštine i masti, što može spriječiti začepljenje pora i pojavu akni, održavajući kožu čistom.

5. Prijenosni i zgodni

Uz sve prednosti povezane s micelarnom vodom, ovaj moćan alat je prenosiv, praktičan i jednostavan za korištenje..

Budući da micelarna voda djeluje kao sredstvo za uklanjanje šminke, sredstvo za čišćenje i tonik, eliminira potrebu za nekim drugim proizvodima za njegu kože koji mogu osloboditi prostor i smanjiti nered u vašoj kupaonici.

Također je odlična za putovanja i može biti korisna u situacijama kada možda nemate pristup opskrbi vodom..

Micelarna voda može zamijeniti nekoliko drugih proizvoda za njegu kože i prenosiva je, jednostavna za upotrebu i zgodna..

Potencijalni nedostatak micelarne vode

Iako se micelarna voda često reklamira kao višenamjenska, ona možda nije prikladna svima..

Na primjer, iako može ukloniti nešto šminke, možda ćete trebati koristiti i brisač šminke ili sredstvo za čišćenje lica kako biste u potpunosti uklonili gusto nanesenu ili vodootpornu šminku.

Nepravilno uklanjanje šminke za oči može dovesti do stanja zvanog disfunkcija meibomanske žlijezde (DMF), koje karakteriziraju simptomi poput neugode u očima, suhoće i boli (14).

Osim toga, osobe s određenim kožnim stanjima mogu zahtijevati dodatne proizvode za njegu kože da bi zadovoljile njihove posebne potrebe (15).

Ako imate bilo kakvih problema s njegom kože, kako biste pronašli program koji vam najbolje odgovara, najbolje je konzultirati se s pouzdanim zdravstvenim radnikom.

Iako se micelarna voda često reklamira kao višenamjenska, u nekim slučajevima mogu biti potrebna dodatna sredstva. Ako imate problema s njegom kože, svakako razgovarajte s pouzdanim zdravstvenim stručnjakom.

Micelarna voda Lerana vapna - pregled

Prestrašen mirisom, ali zaljubio se u akciju! Po čemu se ta micelarna voda razlikuje od svih mojih prethodnih?

Pozdrav, djevojke koje vole slikati svaki dan!

Želim vam reći o idealnoj micelarnoj vodi "Lerana vapno", gledajući unaprijed reći ću da joj se divim već od prve primjene!

Vrsta: Micelarna voda

Proizvođač: LLC Levrana, Rusija

Cijena: 300 rubalja

Možete ga kupiti na službenoj web stranici, nažalost nisam ga nigdje drugdje vidio u trgovinama.

Zaintrigirao me omjer cijene i volumena, ispada da 1 ml vode košta samo 1 rublje, dobar potez.

Glavno svojstvo micelarnog vodiceka u pažljivom i kvalitetnom čišćenju kože od onečišćenja i šminke. Obično se micelarna voda mora isprati, ponekad samo koristim tonik i to je to.

Ambalaža

Bočica je vrlo zgodna, zamislila sam 300 ml kao veliku bocu, ali pokazalo se da možete napraviti takvu minijaturu. Boca sadrži sve opće informacije o tome kako proizvod djeluje, rezultat, sastav, uvjeti skladištenja, rok trajanja i koliko se može pohraniti nakon otvaranja.

Kad sam primio paket, raspršivač je zapečaćen trakom, nakon što ga očistite, možete započeti odbrojavanje od dana otvaranja vode i možete ga čuvati 6 mjeseci, za to vrijeme ga definitivno koristim.

Konzistencija, boja, aroma

Konzistencija vode je normalna, voda je voda, ali aroma me isprva prestrašila, ugodna svježa limeta, nikad nisam koristila proizvode sličnog kiselog mirisa, pa sam se uplašila. Boja je prozirna, nema ni najmanjeg nagovještaja boje.

Struktura

Cvjetna voda Aqua (voda), Calendula officinalis (hidrogen kalendule), koko-glukozid (blago površinski aktivno sredstvo), pentilen glikol (pentilen glikol u povrću), benzilni alkohol (benzil alkohol), benzojeva kiselina (benzojeva kiselina), ulje citrunskog aurantifolija (limunovo ulje) ), Fagopyrum P. Mill. Ekstrakt (ekstrakt heljde), ekstrakt Camellia sinensis (ekstrakt zelenog čaja).

Sastav je općenito savršen, ne možete reći ništa suvišno i opasno po kožu.

Rezultat, način primjene, zaključak.

Na fotografiji sam se slikala gotovo svim sredstvima, a to su: krema za lice, temelj (postojan), puder, eyeliner, maskara, ruž za obrve i sjenilo, rumenilo, highlighter, ruž. Uz ovaj cijeli kit, obično je potrebno oko 6-7 pamučnih jastučića za čišćenje, a koliko je potrebno micelarnoj vodi iz Levrane?

Pa, fotografija pokazuje da ih ima samo 3. Samo 3 pamučna jastučića bila su dovoljna da se očiste na čisti disk. U procesu čišćenja nije bilo neugodnih senzacija, crvenilo nije uzrokovalo.

Nakon ove vode nisam htjela koristiti ni tonik, što mogu reći o kremi.

Koža lica je jako dobro hidrirana, izravno sam osjetila kako koža diše, a to se rijetko događa.

Općenito, oduševljen sam ovom mitzelom vodom, definitivno ću dobiti drugu.

Micelarni sastav vode

pridružite se raspravi

Podijelite sa svojim prijateljima

Moderna kozmetologija stalno se ažurira novim alatima. Svaki od njih doživljava se drugačije: nešto dugi niz godina ostaje u ženskim kozmetičkim torbama, a nešto brzo postaje nezanimljivo. Postoje i kozmetički proizvodi koje tvrtke aktivno promoviraju masama. Jedan takav lijek je micelarna voda. Nedavno je ušla na tržište kozmetologije, ali brzo je zauzela vodeće mjesto među kozmetikom za čišćenje.

Što su micele?

Proučavanje micelarne vode trebalo bi započeti micelarima, odakle je i nastalo ime. Micele su čestice koje nastaju od površinski aktivnih tvari (površinski aktivnih tvari) u određenoj koncentraciji u vodi. Među micelarnim proizvodima najpoznatija je različita kozmetika za čišćenje - na primjer, sredstvo za čišćenje lica. Kad micele padnu u vodu, hidrofobne komponente privlače jedna drugu..

U stvari, micele izgleda da pokušavaju ostati dalje od vode. Glavna svojstva ovih čestica su privlačenje čestica masti, kao i ostataka kozmetike. Istovremeno, micele obuhvaćaju i ove tvari. Površinski aktivne tvari su spojni most između vode i masti.

Molekule surfaktanta tvore komponente koje izgledaju poput sfernih kristala. Neki su njihovi vrhovi usmjereni prema središtu, dok su drugi usmjereni prema molekulama vode. Raspad masti na površinski aktivnim tvarima događa se zbog činjenice da kapi masti prodiru i završe unutar micele, a zatim se lako isperu vodom. Sapunica ima slična svojstva, ali nije pogodna za kožu..

U kozmetologiji se vole micele jer smanjuju iritaciju iz sredstava za čišćenje. Vrijedi napomenuti da će kod niskih koncentracija tvari poput natrijevog lauril sulfata iritacija pripravka za čišćenje biti jača.

To je zbog činjenice da mala količina ne dopušta da se miceli formiraju, dok se aktivnost nekih tvari također smanjuje.

Toksični učinci komponenata smanjuju se zbog stvaranja micela oko njihovih molekula. Ali vrijedi zapamtiti da neke tvari još uvijek mogu biti korisne za kožu, a pozitivan učinak od njih u ovom slučaju neće se postići. Međutim, glavno svojstvo micela je da vam omogućuju uklanjanje i najmanjih čestica masti, što znači da mogu izvrsno ukloniti šminku.

Prednosti micelarnih i micelarnih voda su prilično brojne:

 • blagotvoran učinak na kožu i zasićenost raznim korisnim komponentama;
 • dobro čišćenje pora od prljavštine i otpadnih proizvoda koje proizvode lojne žlijezde (kao rezultat, akne se praktički neće pojaviti);
 • uklanjanje dekorativne kozmetike (uključujući vodootpornu) ili korekciju šminke;
 • visoka hipoalergenost;
 • izvrsna hidratacija kože;
 • uklanjanje iritacije i zacjeljivanje mikropukotina.

No, nemojte se zaokupiti tim čudesnim česticama ako je koža masna i mogu se pojaviti obilni osipi. Micelarna voda također nije prikladna za žene s osjetljivom kožom, trudnice i dojilje..

Od čega se sastoji?

Sastav micelarne vode može biti različit. Ne biste trebali birati kozmetiku u kojoj ima alkohola, propilen glikola, sapuna, cetrimonijevog klorida. Sve ove komponente štetno djeluju na kožu. Međutim, postoje određene komponente koje se mogu naći u svim vrstama ovog lijeka.

 • Pročišćena voda je važna komponenta micelarnog sredstva. Najbolje je odabrati opcije s otopljenom ili glacijalnom tekućinom, koja je izvrsno umirujuće i hranjivo sredstvo za kožu. Štoviše, učinak takve vode je mekši.
 • Toplinska tekućina ispunjena je raznim mineralima koji imaju vrlo povoljan utjecaj na kožu. Voda iz cvijeta dobivena tijekom prerade biljaka ima učinak čišćenja, tonika i vlaženja. Međutim, dobro je prilagođen osobama s problematičnom kožom. Morska voda sposobna je nositi se sa edemima, zaglađivati ​​sitne bore, dati baktericidni učinak.
 • Hidrolati liječe i liječe kožu. Ova komponenta je biljna tinktura, koja se razlikuje ovisno o tipu kože..
 • Tenzini su površinski aktivne tvari. Potrebne su da se molekule masnoće lijepe..
 • Panthenol i glicerin imaju ljekoviti i hidratantni učinak, bore se protiv osjećaja zategnute kože. Poželjno je da glicerin bude biljnog porijekla.
 • Biljni ekstrakti moraju se odabrati prema vrsti kože. Na primjer, normalna ili masna koža dobro reagira na ružmarin, kalendulu, lavandu, mentu i razne agrume. Za vlasnike suhe ili preosjetljive kože prikladni su kamilica, ginseng, aloe vera, ruža, timijan, žalfija.

Žene sa zrelom kožom trebaju obratiti pozornost na prisutnost ekstrakata biljaka poput lotosa, malve, ruže, kukuruza, lipe, cedra u micelarnoj vodi.

Vrste micelarne vode ovisno o bazi

Kao osnova micelarne vode uzimaju se različite komponente, a ovisno o tome, proizvod je podijeljen u sljedeće vrste.

 • „Zelena kemija“ u osnovi podrazumijeva sadržaj neionskih površinski aktivnih tvari. Najčešće ih možete sresti pod imenom Coco Glucoside, Lauryl Glucoside i drugi. Pomažu u vezivanju čestica prljavštine i znoja, a da pritom ne oštete kožu. Često se nadopunjuju s kokosovim uljem i šećerom..
 • Sintetizirani poloksameri u sastavu su označeni kao poloksamer 188, 407 i drugi. Micelarna voda s takvom komponentom ima dobru interakciju s česticama masti i ne treba je isprati.
 • Polietilen glikol ili PEG je klasični emulgator koji sprječava eksfolijaciju ulja i vode. Međutim, sigurna koncentracija ove tvari je samo 20%. PEG može učiniti kožu suhom i razdraženom ili izazvati kontaktni dermatitis..

Stoga je nakon takve micelarne vode bolje isprati kožu običnom vodom, a zatim na nju nanijeti njegujući kozmetički proizvod..

Usporedba sastava fondova različitih marki

Prije odabira odgovarajuće micelarne vode, vrijedno je razmotriti sastave različitih marki. Doista, imena poznatih marki ne mogu uvijek sadržavati ugodna iznenađenja. Na primjer, Garnier ima alkohol u svim vrstama micelarne vode, koja pretjerano isušuje i zateže kožu. Komponenta poput heksilenglikola možda nije prikladna za djevojčice s vrlo osjetljivom kožom. Unatoč tim nedostacima, proizvodi ove marke općenito čine izvrstan posao čišćenja kože..

Sredstva Bioderma Sensibio ne sadrže alkohol, ali sadrže propilen glikol koji je štetan za kožu, kao i toksični cetrimonium Bromide. S obzirom na visoku cijenu, micelarna kozmetika ove marke očito gubi na sličnim Garnier preparatima.

L`Oreal stvara micelarnu vodu na bazi Poloxamera 184. Najopasnija tvar u sastavu je heksilen glikol. Alat izvrsno radi s šminkom i ima sedativni učinak. Pogodno za vlasnike osjetljive kože.

Micelarna kozmetika iz "Clean Linea" dobro se nosi s uklanjanjem prljavštine i ukrasnih proizvoda, ali ne odgovara osjetljivoj koži. Naravno, među pozitivnim aspektima valja napomenuti prisutnost biljnih ekstrakata i ljekovitog alantoina.

Među štetnim komponentama treba obratiti pažnju na karcinogene DMDM ​​hudantoin i natrijev benzoat, kao i natrijev metil paraben. Sudeći po sastavu, najštetnije tvari ne prelaze dopuštenu koncentraciju, ali neće se svi odlučiti provjeriti je na svojoj koži.

Micelarna voda iz "Crnog bisera" nije se prvi put uspjela nositi s šminkom, dok se razlikuje u krutom sastavu. Među nepoželjne komponente su propilen glikol, diazolidinil (izaziva iritaciju očiju), dinatrijev EDTA, DMDM ​​hudantoinski konzervans, propil paraben, natrijev benzoat, natrijev hidroksid. Ugodan trenutak je prisutnost ekstrakata alge i ruže.

Nivea nudi micelarni proizvod s pantenolom i bademovim uljem. Dobro rade na čišćenju i njezi kože. Sastav ne sadrži konzervanse niti parfeme, što omogućuje upotrebu ove vode za osjetljivu kožu.

Vrijedno je napomenuti da se takav alat ne može isprati.

O tome što je micelarna voda i kako je pravilno koristiti, pogledajte sljedeći video.

Životna vlaga micelarne vode

Što je micelarna voda

Možda bismo trebali započeti s činjenicom da micelarna voda nije voda u tradicionalnom smislu te riječi. Temelji se na micelama masnih kiselina - čestica vrlo malih veličina, okruženih tekućim medijem. Otopina s suspendiranim micelama, koja stupa na kožu, "privlači" prljavštinu i masnoću, potpuno ne oštećujući epidermu. Dovoljno je nanijeti ga na pamučni jastučić i obrisati lice - koža će biti čista i hidratizirana.

Voda, poput sapuna, brzo čisti kožu, ali za razliku od potonjeg, ne sadrži alkaliju, što znači da ne izaziva suhoću ili druge neugodne senzacije nakon pranja. S tonikom, proizvod je povezan mekom strukturom, zahvaljujući kojoj prodire duboko u epidermu, pružajući osvježavajući i umirujući učinak. Što ćemo dobiti na kraju? Učinkovitost, koju karakterizira mlijeko ili krema za uklanjanje, pomnožena nježnom njegom. To su glavne prednosti micelarne vode, ali ne i jedine.

Činjenica je da su u početku takva rješenja stvorena ne za ljubitelje kozmetičkih inovacija, već za djecu i osobe s kožnim bolestima. Pjenjenje i ispiranje redovitim sredstvom za čišćenje može uzrokovati alergijske reakcije i iritacije. Micelarna voda pokazala se kao pravi spas, jer oslobađa kožu od masnoće, prljavštine, znoja i mrtvih stanica, bez potrebe za daljnjim ispiranjem.

Dobro poznata micelarna rješenja

Otkako je ovaj proizvod ušao u kozmetičku torbicu za moderne žene, njegov se sastav neprestano poboljšava, a marke se natječu u stvaranju najizvornije formule. U pravilu se u vodu dodaje mala količina površinski aktivnih tvari kako bi se koži dala glatkoća, kao i prirodni aditivi. Razgovarajmo o nekoliko favorita ruskih kupaca.

Yves Saint Laurent Top Secrets Tonik i čišćenje micelarnog rješenja proizvod je formata 3 u 1 koji su voljene sve poslovne žene. Može se utrostručiti broj kozmetičkih boca na polici u kupaonici i smanjiti vrijeme pranja za istu količinu. Voda nježno uklanja šminku, uključujući s očiju, vlaži kožu i poboljšava ten. Prema riječima proizvođača, proizvod njeguje kožu, pomažući pojačati njezin prirodni sjaj i sjaj. U tu svrhu, ekstrakt Kombucha uvršten je u njegov sastav. Zvuči obećavajuće!

Soothing Micellar Water Aroma Cleanse jedan je od devet hitova iz serije Aroma marke Deomaor. Glavni adut je poslastica koja jamči pažljivu njegu. Eterično ulje ruže vratit će život čak i dehidriranoj koži, a prirodni bisabolol dobiven iz eteričnog ulja kandira umirit će i vratiti joj prirodnu ravnotežu. Micelarna otopina ima suptilan miris i ugodnu teksturu. Naravno, nijedan masni film, kao ni drugi neugodni dokazi o njegovoj upotrebi, ne dolazi u obzir. Jedina mana koja je uočena iza njega bila je lagano trnce tijekom nanošenja, što se, međutim, može pripisati individualnim karakteristikama kože.

Micelarna voda Bioderma ime je koje se, možda, najčešće nalazi u recenzijama beauty blogerica. Francuska marka bila je jedna od prvih koja je prodavala micelarnu otopinu. Trenutno su posebno popularna tri marke marke: Sensibio H2O (za osjetljivu kožu), Sebium H2O (za masnu kožu) i Hydrabio H2O (za suhu i dehidriranu kožu). Izrazita karakteristika rješenja je sezonska sezonalnost. Ljeti uklanjaju čestice znoja i prašine, začepljuju pore, a zimi savršeno vlaže. Unatoč činjenici da je ova ljekarnička kozmetika predstavljena u 65 zemalja svijeta, ne svugdje i ne uvijek ju je moguće pronaći u offline trgovinama.

Najbolje tajne micelarnog rješenja Yves Saint Laurent

Decleor micelarna voda umirujuća micelarna voda čisti aromu

Sastav ljepote: Što se nalazi u micelarnoj vodi Garnier

Kako djeluju te micele?

U RUBRICU "STUDIJA SASTAVA", poduzetnica Kristina Farberova i kozmetičarka-tehnologinja Yulia Ageeva analiziraju sastav popularnih proizvoda. U novom broju - Garnier micelarna voda za sve tipove kože.

TEKST: Kristina Farberova,
autor telegramskog kanala "Chris Prints"

Garnier

micelarna voda za sve tipove kože 3 u 1

sastav: Aqua / voda, heksilen glikol, glicerin, dinatrijev kokoamfodiacetat, dinatrijev edta, poloksamer 184, poliaminopropil bigvanid

Prije nekoliko godina francuska parfemsko-kozmetička tvrtka Garnier, dio koncerna L'Oréal, objavila je novi proizvod - micelarnu vodu za sve tipove kože 3 u 1. Proizvod je obećao da će brzo isprati šminku i osvježiti lice, te je nije trebalo isprati. To je zato što su u sastavu sadržane micele koje čiste mikročestice koje mogu uhvatiti nečistoće s površine kože. Prema proizvođaču, micele ne oštećuju lipidnu barijeru i ostavljaju kožu vlažnom i svježom..

Aktivni i osnovni sastav

Osnova sastava je voda (akva / voda). Na drugom mjestu je glicerin, hidratantna komponenta. Nadalje - heksilen glikol (heksilen glikol) - konzervans i otapalo. "Teško je reći zašto je to dodano u popis", komentirala je Ageeva. "Pretpostavljam da smanjuje viskozitet koji poloksamer može dati na niskim temperaturama.".

Poloksameri (poloxamer 184) su neionski mekani tenzidi koji formiraju micelarne strukture - same micele. Koriste se u sredstvima za čišćenje: u micelarnoj vodi, sredstvu za uklanjanje šminke, emulzija za čišćenje, gelovima za čišćenje i proizvodima za njegu kose. U obliku micelarne vode djeluje kao sredstvo za čišćenje: emulgira masne nečistoće na koži i uklanja ih. Dinatrijev kokoamfodiacetat je blago površinski aktivno sredstvo odgovorno za čišćenje kože. Dinatrijeva sol (dinatrijeva edta) - tvori komplekse s metalnim kationima koji se nalaze u vodi, čineći je mekšom. Poliaminopropil bigvanid - konzervans, djeluje kao konzervans i odgovoran je za stabilnost formule: ne dopušta mikrobima da se pojave u masi.

"Preporučujem ispiranje micelarne vode s lica", kaže Ageeva. - Na koži ne bi trebalo biti ništa suvišno. Micelar je u stvari vrlo tekući i blagi sapun. Što rade sa sapunom? Isprati. S gledišta kemije, tekući sustavi uključuju sve sustave s površinski aktivnim tvarima (površinski aktivnim tvarima). U micelarnoj vodi nalaze se u nižoj koncentraciji i bez zgušnjivača. Ne kalijeve ili natrijeve sapune ".

Svi deterdženti, šamponi, deterdženti i gelovi za pranje posuđa sadrže površinski aktivne tvari. Zadatak surfaktanata u kozmetici je uklanjanje prljavštine s površine kože. Oni privlače zagađenje i, uostalom, zarobljavaju ih, olakšavajući uklanjanje. Micele - jedan od oblika površinski aktivnih tvari.

Površinski aktivne tvari čine lipidnu barijeru propusnom i povećavaju brzinu gubitka vlage. Kako se to događa? Molekule surfaktanata mogu komunicirati i integrirati se sa lipidnom barijerom kože i kose. Naša lipidna barijera i surfaktant pomalo su slični - obojica imaju dvije vrste mjesta u molekuli: hidrofilne (koji vole vodu) i hidrofobne (koji „strahuju“ od vode i odbijaju je). Molekule surfaktanata, točnije njihovih hidrofobnih repova, vežu se na lipide kožne barijere, zarobljavaju vodu i kao da je izvlače. Koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, što dovodi do suhoće.

"Ako micelarna voda sadrži klasične PEG ili polisorbatne emulgatore, stabilizatore, ona se mora isprati", objašnjava Yulia Ageeva. - Ova površinski aktivna sredstva s produljenom izloženošću koži mogu uzrokovati suhoću, crvenilo i osip te osjetljivost određenih područja. Micelarna voda s poloksamerom (Poloxamer 188, Poloxamer 407) ili Lauril glukozidom (i) Coco glukozidom je mekša, teoretski se može ostaviti na licu. Ove sorte površinski aktivnih tvari spadaju u skupinu spojeva koji su nisko nadražujući i netoksični za stanice, a lako ih tolerira i sluznica. Ali sve će reakcije biti individualne. ".

Vrste i značajke izbora micelarne vode za lice

Sadržaj članka:

 1. Za što je potrebno
  • Bolesti kože
  • Za pranje
  • Odstranjivač šminke

 2. Blagotvorna obilježja
 3. kontraindikacije
 4. Odabir tipa kože
  • mastan
  • Osjetljiv
  • suho

 5. Kako koristiti

Micelarna voda je ljekovita tekućina na bazi vode koja sadrži male čestice estera masnih kiselina. Tako se dobiva svojevrsna suspenzija ulja u vodi. Izumljen je nedavno kako bi se uklanjao piling kože nakon redovnog pranja.

Za što je micelarna voda?

Opseg upotrebe micelarnog je prilično širok. U početku je pravljen za osobe koje pate od prekomjerne suhe kože. Oni uključuju bolesnike sa suhom seborejom i atopijskim dermatitisom..

Da li je micelarna voda potrebna za liječenje bolesti kože?

Dermatolozi vrlo često preporučuju svom pacijentu da koristi micelarnu vodu. Inzistiraju na zamjeni losiona, pjene za pranje micelitom. Postoji popis oboljenja kože za koje se preporučuje..

Indikacije za uporabu micelarne:

  Suha seboreja. Obična voda iz slavine sadrži klor koji jako isušuje kožu. Osim toga, tekućina iz slavine sadrži mnogo soli kalcija i magnezija, što je čini teškom. Kod suhe seboreje nakon pranja običnom vodom pojavljuje se svrbež i peckanje. Micelar ima ove nedostatke.

akne Kao neovisni lijek micelarna se ne koristi za liječenje akni i akni. Ali u kombinaciji s antibioticima i govornicama, ona će vam dati lijepu kožu.

Masna seboreja. Ovu bolest karakterizira otpuštanje ogromne količine sebuma. Čestice ulja u miceliji nježno izbacuju nečistoću i masnoću iz pora. Koristi se nakon držanja maski za sušenje kako bi se uklonili osjećaj pečenja.

 • Atopijski dermatitis. Ovu bolest karakterizira pretjerana suhoća kože. Ispiranje običnom vodom je kontraindicirano. Dermatolozi preporučuju upotrebu emolijenata i posebnih sredstava za kupanje. Micelarna voda - pristupačna alternativa preparatima s kožom s atopijskim dermatitisom.

 • Micelarno sredstvo za čišćenje

  Takva se tekućina koristi za uklanjanje masnoće i prljavštine s lica. Europljani koriste micelarnu umjesto obične vode iz slavine za pranje kako bi uštedjeli. Ali, osim toga, micelarna pažljivo uklanja zagađenje, te je nema potrebe trljati.

  Sastav micelarne vode za čišćenje:

   Pročišćena voda. Dajte prednost termalnim ili cvjetnim vodama u sastavu. Ne sadrže minerale koji suše kožu..

  Hydrolates. To su tinkture biljnog bilja. Oni liječe manje ozljede i liječe epidermu..

  Tensins. Ovo su lagani površinski aktivni sastojci na biljnoj bazi. Sprječavaju lijepljenje molekula ulja i čine suspenziju stabilnom..

  Glicerol. Imajte na umu da se mora izolirati od biljaka, a ne kad propilen klorira..

 • Aloe, biljni ekstrakti.

 • Micelarna za pranje ne smije sadržavati propilen glikol i cetrimonijev bromid. Te se tvari ne mogu ostaviti na koži. Budući da se micelarna za pranje koristi umjesto vode iz slavine, nije je potrebno oprati.

  Micelarno sredstvo za uklanjanje šminke

  Ovaj alat dopušteno je isprati vodom, tako da njegov sastav može biti agresivniji od onog micela za pranje.

  Sastav micelarnog sredstva za uklanjanje šminke:

   Vodena baza. Može se strukturirati ili otopiti vodu bez uključivanja minerala i njihovih soli.

  Biljna ulja. To su aktivne komponente koje su "radne" čestice. Oni guraju prljavštinu dalje od pora i otapaju čak i vodootpornu kozmetiku. Odaberite ulja ovisno o tipu kože i svojstvima.

  Pantenol i glicerin. To su ljekoviti i hidratantni sastojci. Sprječavaju pojavu iritacije i zategnutosti..

  Propilen glikol. Ova se komponenta uvodi radi dobivanja transparentnih i ujednačenih sredstava. Komponenta sprječava odlaganje vode i ulja. Ako se redovito koristi bez ispiranja, može izazvati kontaktni dermatitis..

 • Cetrimonij bromid. Surfaktant koji inhibira raspad micelarne vode i ulja. To je konzervans i mora se isprati s kože..

 • Ako namjeravate koristiti micelarnu za uklanjanje vodootporne kozmetike, možete sigurno kupiti bilo koji proizvod, a ne oduzimati njegov sastav. Ali nakon tretmana kože bolje je oprati se običnom vodom. Ne ostavljajte na licu konzervanse i tvari koje isušuju kožu.

  Korisna svojstva micelarne vode za lice

  Budući da je micelarna izvorno razvijena za upotrebu osobama oboljelim od psorijaze, dermatitisa i ekcema, nije sadržavala površinski aktivne tvari niti konzervanse. Stoga od njegove uporabe nije bilo štete. No, tada su poznati proizvođači kozmetike počeli izrađivati ​​micelarnu.

  Istodobno se njegov sastav značajno promijenio. Kemičari za brzo uklanjanje šminke uveli su površinski aktivne tvari, kemijski glicerin i konzervanse. U skladu s tim, korisna je samo organska voda bez štetnih nečistoća.

  Korisna svojstva micelarne vode:

   Nježno odstranjuje prljavštinu.

  Razbija čak i vodootpornu kozmetiku.

  Vlaži kožu i ublažava iritaciju.

  Hrani epidermu i zasićuje hranjivim tvarima.

  Zacjeljuje male rane.

  Kontraindikacije za upotrebu micelarne vode za lice

  Da biste saznali o kontraindikacijama, potrebno je proučiti sastav lijeka. Kozmetičke tvrtke prave potpuno različite micelarne.

   Alergija na bilje. Ako u sastavu proizvoda pronađete biljnu komponentu na koju ste alergični, nemojte koristiti micelarnu.

  Masna koža sklona osipima. Micelar nekih proizvođača ima silikon, koji kožu prekriva gustim filmom i ne dopušta joj da diše.

  Trudnoća. Budući da micelarna voda najčešćih proizvođača kozmetike sadrži konzervanse i parfeme, ne bi je trebale koristiti žene u položaju.

 • Vrlo osjetljiva koža. Ako su prisutni kemijski glicerin i bromidi, oni mogu izazvati svrbež i ljuštenje..
 • Odabir micelarne vode prema tipu kože

  Ne kupujte prvi dostupni lijek. Prije kupnje proučite sastav, namjerno napravite izbor. Posebno je vrijedno pročitati sastav proizvoda osobama s dermatitisom i osjetljivom kožom..

  Micelarna voda za masnu kožu

  Sada se na tržištu pojavilo nekoliko proizvođača koji nude micelarnu masnu epidermu. Sastav ovog alata sadrži komponente za sušenje i matiranje. Neki proizvođači ubrizgavaju alkohol.

  Proizvođači micelarne masne kože:

   Uryazh (Francuska) za masnu kožu. Sastav ne sadrži alkohol i opasne komponente. Ne isušuje kožu. Nakon upotrebe, nema stezanja. Stvarno uklanja masno za kratko vrijeme. Nakon nanošenja proizvoda nema neugodnih senzacija. Sastav sadrži ekstrakt zelene jabuke i termalnu vodu. Cijena boce od 250 ml - 15 dolara.

  Bioderma Sebium. Ovaj micelarni proizvod sadrži cink i bakar. Ovi metali ublažavaju iritaciju i svrbež. Oni reguliraju otpuštanje sebuma. Za 250 ml platit ćete 15 dolara. Sastav ne isušuje kožu, ali ne preporučuje se uklanjanje šminke s očiju. Može doći do štipanja.

 • Garnier Čista koža. Ovo je cijela linija za njegu masnih, sklona osipima. Nježno uklanja prljavštinu, matira dermis. Sastav sadrži alkohol, pa može sušiti kožu oko očiju. Mogu se pojaviti alergije. Cijena boce od 150 ml iznosi 3-4 dolara. Ovaj se alat može smatrati jednim od najpovoljnijih na tržištu..

 • Micelarna voda za osjetljivu kožu

  Njegov bi sastav trebao biti najracionalniji i promišljen. Minimalne komponente i bez konzervansa ili alkohola. Sada u ljekarnama i na tržištu postoje mnoga sredstva za pranje osjetljivog lica.

  Proizvođači osjetljivih micela na koži:

   Bioderma Sancibio. Ovaj je proizvod namijenjen osjetljivoj i vrlo krhkoj koži. Sastav sadrži površinski aktivne tvari biljnog podrijetla, bez alkohola. Dobro uklanja čak i vodootpornu kozmetiku. Ne uzrokuje suhoću. Trošak boce od 250 ml - 15-20 dolara.

  Garnier za kombiniranu i osjetljivu kožu. Miris proizvoda je specifičan, što ukazuje na prisutnost alkohola. Kontakt s manjim ozljedama uzrokuje peckanje. Voda doista sadrži alkohol i umjetna tenzida. Na staklenci je naznačeno da kozmetiku možete isprati s očiju i usana. Cijena boce od 150 ml - 3 dolara.

  Arno s ekstraktom bisera i uljem kamelije. Pogodno za osjetljivu i osjetljivu kožu. Sastav ne sadrži alkohol i propilen glikol. Tekstura proizvoda je malo masna. Nakon nanošenja na kožu je vlaži. Ne postoji osjećaj stezanja i peckanja. Pogodno za uklanjanje šminke s očiju. Zbog masne teksture nije pogodan za kombiniranu kožu. Cijena po boci 250 ml - 10 dolara.

  Tri ruža nux za osjetljivu kožu. Proizvođač na ambalaži označava da u sastavu nema konzervansa ni alkohola. Kada se proučava sastav, može se vidjeti suprotno. Postoji alkohol, a prisutan je i konzervans cetrimonij bromid. Cijena boce od 300 ml - 15 USD.

 • Lierac za lice i oči. Sastav proizvoda sadrži hijaluronsku kiselinu, infuzije ljiljana i kamilice. Na pakiranju je naznačeno da sastav ne treba isprati. Cijena po bočici 200 ml - 18 USD.

 • Micelarna voda za suhu kožu

  Takav proizvod treba sadržavati hidratantne komponente i tvari koje će spriječiti isparavanje vlage. Sastav ne smije sadržavati alkohol ili agresivne tvari.

  Proizvođači micela za suhu kožu:

   Ziaja za suhu kožu. Ovo je nepoznata tvrtka koja proizvodi kozmetiku za sve tipove kože. Proizvod sadrži pantenol i glicerin, nema alkohola, ali je prisutan propilen glikol. Postoje ulja za brigu. Može ostaviti tanki film na licu. Trošak - 4 dolara po boci 200 ml.

  Nivea omekšavajuća voda za osjetljivu kožu. Sadrži ekstrakt sjemenki grožđa. Sastav sadrži propilen glikol i pantenol. U sastavu nema alkohola. Dobro vlaži suhu epidermu. Cijena boce je 3 dolara..

  Loreal za suhu kožu. Sastav proizvoda iznenađujuće je kratak. U micelarnom nema alkohola, ali nema ni brižljivih ulja. Postoji pantenol i glicerin. Proizvod ne isušuje kožu i nježno uklanja otpornu kozmetiku. Cijena boce od 250 ml - 3 dolara.

 • Vichy za suhu kožu. Sastav sadrži pantenol i ekstrakt galske ruže. Osvježava epidermu i zasićuje je vlagom. U sastavu nema alkohola, ali miris nije potpuno neutralan. Cijena boce od 250 ml - 10 dolara.

 • Kako koristiti micelarnu vodu za lice

  Prvo morate saznati koja se šminka nanosi na lice i oči. Ako su to super otporni proizvodi, onda ima smisla koristiti masno mlijeko ili vrhnje za uklanjanje šminke. Unatoč tvrdnjama proizvođača, teško je ukloniti vodootpornu maskaru mikrofibrom. Morate nekoliko puta trljati kapke.

  Uputa za uporabu micelarne vode:

   Navlažite pamučni jastučić s tvari i obrišite duž linija za masažu.

  U slučaju da koristite vodootpornu kozmetiku, uklonite šminku masnom kremom prije nanošenja micelarne.

  Da biste uklonili uobičajenu maskaru, pritisnite disk navlažen dovoljno vodom trepavice pet sekundi.

  Operite kozmetiku na linijama za masažu.

  Ako se nakon postupka osjećate ljepljivo, isperite lice hladnom vodom.

  Ne koristite alkohol za uklanjanje šminke s očiju i usana..

 • Preferirajte prirodnu micele bez štetnih aditiva.

 • Kako odabrati micelarnu vodu za lice - pogledajte u videu:

  U čemu je micelarna voda korisna i treba li je isprati

  Prilično je teško zamisliti policu u kupaonici moderne žene bez micelarne vode na njoj. Međutim, koristeći alat svakodnevno, ponekad ne razmišljamo o njegovom sastavu, vjerujući oglašavanju. S obzirom na činjenicu da se u posljednje vrijeme sve češće na mreži možete upozoriti na opasnosti koje predstavlja neki alat, relevantna je potreba da se razumiju što su koristi i štete micelarne vode i kako je pravilno koristiti..

  Što je micelarna voda i čemu služi?

  U njezi lica jedan je problem njezino čišćenje od ostataka šminke. Voda i proizvodi od običnog sapuna nisu prikladni za tu svrhu zbog učinka sušenja, koji se pretvara u štetu epidermi. Da bi riješili ovaj problem, stručnjaci kozmetologije razvili su poseban alat dizajniran za nježno čišćenje kože bez narušavanja njezinih prirodnih fizioloških svojstava - micelarne vode. Njegova jedinstvena korist očituje se u sposobnosti potpunog otapanja šminke i različitih nečistoća, uz održavanje hidrolipidne ravnoteže i bez potrebe za ispiranjem vodom. Njegovo se glavno svojstvo očituje u blagom, bez sušenja, izlaganju. Micelarna voda ne šteti lojnim žlijezdama i izvrsna je za bilo koji tip kože..

  Sam naziv "micelarna voda" dolazi od latinskog sljuba, što znači "mrvice, žitarice". Micele - najmanje kuglice sastojaka koje su zasićene koloidnom otopinom micelarne vode, aktivne su aktivne strukture koje imaju sposobnost istovremenog privlačenja masti (lipofilne) i vode (hidrofobne), sposobne su djelovati poput magneta, vežući i „isprati“ masnoću kože i olakšati njihovo čišćenje. Detaljnije ćemo analizirati prednosti micelarne vode i njihove nedostatke, ako ih ima.

  Sastav i vrste micelarne vode

  Činjenica je da sadržaj boce ne izgleda kao obična voda, ali ako je protresete, možete vidjeti kako se pjena pojavljuje na površini otopine - sadrži sve prednosti i cijelu tajnu!

  Iznenađujuća činjenica, ali alkohol i sapun nisu uključeni u micelarni vol, a u pravilu tehnologija za njegovu proizvodnju ne podrazumijeva prisutnost parabena, silikona i raznih parfema. Suprotno tome, povoljan učinak na stanje kože lica ima dodatak sastavu biljnih ekstrakata koji imaju omekšavajuća svojstva koja ublažavaju iritaciju epiderme. A također je u otopini moguće otkriti sadržaj različitih minerala, na primjer, upotreba cinka očituje se u njegovom korisnom svojstvu snižavanja aktivnosti lojnih žlijezda.

  Micelarna voda može uključivati:

  • poloksameri (pluronika, proksanoli, emuksoli) - sintetičke aktivne tvari koje potiču nježno čišćenje, ne izazivaju iritaciju i dovode kožu u red. Micelarna voda pripremljena na njihovoj osnovi smatra se bezopasnom;
  • glikozidi - elementi biljnog podrijetla, koji imaju korisna svojstva za aktiviranje metabolizma u stanici: voda koja se temelji na njima najsigurnija je;
  • glikoli (heksilen glikol, polietilen glikol (PEG), propilen glikol) su tvari koje sadrže 2 alkoholne skupine, ali nemojte ih brkati sa pravim alkoholom. U micelarnoj vodi glikoli obavljaju funkciju zadržavanja vlage, međutim, oni su prilično agresivni: njihov sadržaj veći od 20% može naštetiti aknama;
  • benzil salicilat - element sa svojstvima zaštite od izlaganja suncu;
  • panthenol - lijek koji potiče zacjeljivanje različitih malih iritacija na licu, akni;
  • blagotvorni biljni ekstrakti bogati vitaminima, kao i raznim uljima i drugim prirodnim dodacima.

  Treba imati na umu da postoji nekoliko vrsta micelarne vode:

  Micelarno sredstvo za čišćenje

  Njegova se otopina koristi za uklanjanje masnoće i prljavštine s lica i za ublažavanje epidermalne iritacije..

  Obično se sastoji od:

  • pročišćena voda: termalna i cvjetna voda imaju najveću korist, jer ne sadrže minerale koji isušuju kožu;
  • hidrolat - tinktura biljnog bilja koja ima korisna svojstva za liječenje manjih oštećenja i time obnavljanje epiderme;
  • aloe, razni biljni ekstrakti.

  Micelarno sredstvo za uklanjanje šminke

  Moguće je da će takav proizvod trebati isprati vodom, jer je njegov sastav često "agresivniji" od obične micelarne vode za pranje.

  Sastoji se od:

  • vodena baza - najčešće je to obična strukturirana voda bez dodavanja soli ili minerala;
  • biljna ulja su aktivne komponente koje obavljaju funkciju „radnih“ čestica: istiskuju prljavštinu iz pora i rastvaraju kozmetiku;
  • glicerin i pantenol - hidratantne komponente, čija se korisna svojstva očituju u sprečavanju zategnutosti kože;
  • glikoli (površinski aktivne tvari) - moraju se bez prestanka isprati kako bi se izbjegla šteta.

  Prednosti micelarne vode

  Zahvaljujući sastojcima koji se nalaze u njemu micelarna voda je prilično značajna korist.

  Na primjer, micele imaju zaista jedinstvena svojstva:

  • smanjiti učinak nadražujućih sastojaka;
  • deaktivirati štetne kemikalije;
  • vežu zajedno i uklanjaju male čestice masti.

  Značajno korisno svojstvo micelarne vode je da ona nema učinak sušenja, što omogućuje osobama sa suhom epidermom da koriste vodu. I općenito - svi njegovi sastojci imaju tako osjetljiva svojstva da jednostavno ne mogu naštetiti. Uz to, micelarna voda zbog svojih svojstava ne ostavlja film na koži, kao što to čine losioni i gelovi za pranje.

  I, naravno, jedna od najznačajnijih prednosti na popisu prednosti „čudesne vode“ je njegova sposobnost uklanjanja čak i najsloženijih i najosetljivijih šminki.

  Uz to, micelarna voda je hipoalergena i ne uzrokuje iritaciju epiderme. Štoviše, visokokvalitetna voda je korisna sama po sebi i može ukloniti razne upalne procese..

  Kako koristiti micelarnu vodu za lice

  Tehnika micelarne vode nije ništa novo. Sve je standardno i jednostavno: namočite pamučnu spužvicu otopinom i nanesite duž linija za masažu. Ugodan trenutak: možete zaboraviti na pravilo da izbjegavate postupak oko očiju, iako to trebate učiniti isto tako delikatno: prvo ih navlažite, a tek onda obrišite svaki kapak pokretima od nosa do sljepoočnice i vratite ga u suprotnom smjeru od dna oka.

  Ali što se tiče imenovanja sredstava, ovdje morate biti oprezniji.

  Za čišćenje lica

  Algoritam za pravilno čišćenje lica:

   Najprije morate ukloniti najotporniju kozmetiku - maskaru, BB- ili temelj: ovo se radi s hidrofilnim uljem.

  Za vlaženje kože

  Ovdje je postupak uobičajen:

  Morate kozmetički pamučni jastučić namočiti micelarnom vodom i obrisati ga licem u smjeru linija za masažu.

  Općenito je prihvaćeno da micelarna voda nije potrebna za ispiranje kako bi se vlažila. Ali ne slažu se svi stručnjaci s općenito prihvaćenom izjavom: neki to smatraju reklamnim potezom, ne više. O tome ćemo se pozabaviti detaljnije..

  Treba li micelarna voda oprati

  Kao što je gore spomenuto, micelarna voda se mora isprati ako sadrži surfaktantne skupine (površinski aktivne tvari). Voda za uklanjanje šminke najčešće sadrži te elemente, pa je ispiranje takvog rješenja jednostavno potrebno, kako ne bi došlo do oštećenja suhoće, iritacije ili ljuštenja.

  Kritičari mišljenja o micelarnoj vodi koja je korisna i ne zahtijeva ispiranje za pranje daju sljedeći argument: pamučni jastučić nije u stanju ukloniti sve micele s kože, to je razumljivo. Preostale micele mogu biti agresivne u odnosu na druge kozmetičke proizvode koji čine svakodnevnu njegu lica. Uz to, voda koja sadrži emulgatore i konzervanse koje mogu dodavati beskrupulozni proizvođači nosi potencijalnu štetu na koži, a to je i razumno.

  Stoga će odluka o ponovnom osiguranju i davanju koži blagodati redovitog „općeg mokrog čišćenja“, kao i izbor micelarne vode, uzimati u obzir i njezin sastav i pojedinačne osjećaje, biti mudra..

  Stručnjaci savjetuju obratiti posebnu pozornost onima koji su prisutni u PEG-u i polisorbatu: ako se micelarna koristi bez ispiranja, ove komponente mogu naštetiti uništavanju zaštitne barijere kože.

  Je li micelarna voda štetna

  Danas je micelarna voda zbog svojih jedinstvenih prednosti stekla ogromnu popularnost. Zato svaki proizvođač, pokušavajući pobijediti konkurenciju, svoj proizvod čini što svestranijim. Sada je svaka micelarna voda koja se može naći na polici trgovine prikladna za bilo koji tip kože i bilo koje značajke.

  No, ovdje postoji i minus: na većini naljepnica možete vidjeti natpis "Bez ispiranja" - to povlači loše posljedice. Ne čitajući sastav i ne vjerujući samo natpisu na pakiranju, žene ga ne isperu, a zatim se suočavaju s posljedicama: osipima, iritacijama na licu ili s jakim pilingom. Razlog za nanošenje takve štete leži u istim surfaktantima. Stoga, odabirom lijeka, morate pažljivo pročitati sastav micelarne otopine, kako biste izbjegli negativne posljedice.

  Kontraindikacije za upotrebu micelarne vode

  Postoje neke kontraindikacije za upotrebu micelarne vode, koje ne treba zanemariti:

  • Prisutnost alergija na određeni sastojak u otopini;
  • Masna koža ima tendenciju pojave osipa. Svojim djelovanjem micelarna voda izaziva pojavu tankog filma na površini lica, zbog čega može izazvati štetu u obliku kršenja staničnog disanja;
  • Trudnoća i dojenje S obzirom da se u većini kozmetičkih pripravaka nalaze parfemi i različiti konzervansi, preporučuje se suzdržati od njihove upotrebe tijekom ovog razdoblja;
  • Prisutnost povećane osjetljivosti. Potencijalno štetni bromidi i glicerin mogu izazvati jak svrbež ili iritaciju na koži..

  Ponekad razlog negativnih posljedica leži u nepravilnoj uporabi micelarne vode. Da ne biste stekli štetu umjesto koristi, sjetite se sljedećih pravila:

  • ako vaše lice ima vodootpornu kozmetiku, prvo je morate ukloniti hidrofilnim uljem ili drugim posebnim sredstvima;
  • ni u kojem slučaju ne smijete trljati lice: svi pokreti diska s micelarnom glavom na njega trebaju se izvoditi isključivo duž linija za masažu;
  • nakon čišćenja micelarnom vodom lice ne smije ostati suho ili ljepljivo. Ako taj učinak ostane, micelarna voda mora se u potpunosti isprati i nastaviti s pregledom njezine upotrebe.

  Kako napraviti micelarnu vodu kod kuće

  Malo ljudi može pogoditi da jednostavno možete napraviti zdravu micelarnu vodu kod kuće! Proći će vrlo malo vremena, a rezultat će ugodno iznenaditi.

  Za to vam je potrebno:

  • ružna voda - 90 ml;
  • ricinusovo ulje 0 - 3 ml (može zamijeniti ulje pšeničnih klica, grožđa ili badema);
  • vitamin E - 20 kapi;
  • ulje šipka - 5 ml.

  Način pripreme micelarne vode:

  1. Sve sastojke temeljito pomiješajte zajedno: za to vam je potrebno samo protresti bocu koja se koristi za pripremu vode.
  2. Kako ne biste izgubili korisna svojstva, preporučljivo je čuvati domaću vodu na tamnom i hladnom mjestu, do tjedan dana.

  Koja micelarna voda je bolja i kako je odabrati

  Bilo koja micelarna voda potpuno je sigurna za normalnu i osjetljivu kožu, tako da je za ove kategorije izbor sredstava neograničen. Za masnu kožu micelarna voda trebala bi biti samo jedna od faza njenog čišćenja. Pored toga, kada koristite proizvod, potrebno je pažljivo nadzirati reakciju kako bi se na vrijeme izbjegle moguće štete i posljedice u obliku upale epiderme..

  Popularne marke micelarne vode

  Micelarna voda L’Oreal Paris stručnjak za kožu

  Volumen: 340 (400 ml)

  Korisna svojstva micelarne vode L’Oreal Paris Skin Expert za normalnu i mješovitu kožu:

  • dobro i nježno čisti i vlaži lice;
  • ima umirujući učinak.

  Alat ima hipoalergenska svojstva, ne iritira sluznicu u slučaju dodira s sluznicom oka. Ima piling, omekšavanje i antibakterijski učinak.

  Glavne prednosti alata:

  • nježno čisti i vlaži površinu kože;
  • blagotvoran učinak na stanje epiderme;
  • dostupan.

  Garnier micelarna voda

  Volumen: 350 (400 ml)

  Garnier, kao proizvođač popularne kozmetike, bio je jedan od prvih koji je pokrenuo proizvodnju micelarne vode i specijalizirao se za preparate za čišćenje lica..

  Micelarna voda Garnier-a zanimljiva je po tome što može podnijeti šminku nanesenu vodootpornom kozmetikom. U proizvodnji se koriste sastojci s svojstvom omekšavanja i tonika, što stvara dodatni učinak zatezanja i elastičnosti kože. Može se koristiti na svim tipovima kože..

  • lako radi s vodootpornom kozmetikom;
  • omekšava, vlaži kožu;
  • daje učinak podizanja;
  • nema specifičnog mirisa;
  • boca je prikladna za upotrebu.

  Zaključak

  Ako smo detaljnije pregledali sastav, lako je shvatiti da će koristi i štete micelarne vode ovisiti o kvaliteti njezinog sastava i individualnim karakteristikama kože - pa je i eksperimentalno lakše odabrati optimalnu opciju.

  Ali micelarna voda, koju smo uspjeli odabrati ispravno, neće izazvati nuspojave te će joj zahvaliti svojim korisnim djelovanjem, savršenim čišćenjem i toniranjem te lako uklanjanjem šminke.